Frankrijk zet opnieuw groep illegalen land uit

PARIJS, 29 AUG. De Franse regering heeft gisteravond 88 Afrikanen die illegaal in Frankrijk verbleven teruggevlogen naar hun landen van herkomst. Het ging daarbij volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken om 35 personen uit Mali, 11 uit Senegal, 12 uit Tunesië en 20 Zaïrezen, van wie tien op verzoek van de Nederlandse autoriteiten.

Het Franse persbureau AFP meldde gisteravond dat bij de militare basis in Evreux, zo'n 50 kilometer ten westen van Parijs, twee bussen waren aangekomen met Afrikanen. Later in de avond vertrok een Airbus A-310 van de Franse luchtmacht naar Mali en Senegal, een Boeing 737 vloog naar Tunesië en Zaïre. Het is onduidelijk of het bij dit laatste toestel om een vliegtuig van de Nederlandse firma Martinair gaat. Een toestel van Martinair werd gisteravond op de Franse militaire basis gesignaleerd door Franse journalisten. De woordvoerder van Martinair was vanmorgen telefonisch niet bereikbaar. Afgelopen zaterdag bracht het Franse leger 53 Afrikanen terug, onder wie drie personen uit Mali die in de Saint-Bernardkerk in Parijs hadden geprotesteerd tegen hun dreigende uitzetting. De kerk werd vorige week vrijdag door de Franse politie ontruimd.

In Parijs hebben gisteren, volgens schattingen van de politie, elf- tot twintigduizend mensen geprotesteerd tegen het strengere beleid van de regering tegen buitenlanders. Aan de kop van de stoet liepen vrouwen die vorige week de Saint-Bernardkerk zijn uitgezet. Vlak voordat de stoet in de buurt van de Saint-Bernardkerk kwam dreigden botsingen met de politie die de weg naar de kerk had afgezet. Om de groep te keren werden enkele traangasgranaten afgevuurd.

De Franse president Chirac heeft gisteren zijn ministers opgeroepen “optimisme te tonen” en een “winnaarsmentaliteit” ten toon te spreiden. Chirac kwam gisteren terug van vakantie. Een onverschillige houding van het Franse kabinet draagt volgens Chirac bij tot de sfeer van “algemene misère” die heerst in Frankrijk. (AP, AFP)