'Firma leverde Haïti dodelijke medicijnen'

ROTTERDAM, 29 AUG. Het Nederlandse bedrijf Vos BV uit Alphen aan den Rijn zou betrokken zijn bij een medicijnenschandaal op Haïti, dat tot nu toe aan tachtig kinderen het leven heeft gekost. De slachtoffers zijn overleden in de periode tussen november vorig jaar en afgelopen juni. Dat meldt de Duitse televisie vanavond in de actualiteitenrubriek Monitor.

Woordvoerder E.T. Toussaint van de ambassade van Haïti in Bonn heeft vanochtend bevestigd al enkele weken op de hoogte te zijn van het schandaal, maar kent verder geen details. Het Haïtiaanse ministerie van Volksgezondheid, de Duitse ambassade op Haïti en de Wereldgezondheidsorganisa- tie (WHO) hebben de zaak in onderzoek. De directie van Vos was vanochtend in vergadering bijeen over de vraag of er een verklaring naar buiten moet worden gebracht. In afwachting daarvan wilde het bedrijf geen commentaar geven.

Niet bekend

Onderzoek na de dood van de kinderen door een Amerikaans bureau heeft uitgewezen dat het medicament di-ethyleenglycol bevat, dat sterk toxisch is. Het is een bestanddeel dat ook wordt gebruikt voor anti-vries in autoradiatoren. Bij de mens tast het vooral nieren en hersenen aan.

Niet bekend

Bij de transactie tussen Pharval en Vos zou het Hamburgse handelshuis CTC betrokken zijn. Uit gegevens van dat bedrijf blijkt dat de levering een waarde had van 50.000 gulden.

Programma-maker Marja Rokovic wijst er in Monitor op dat het aantal van tachtig doden niet een loze schatting is, maar een hard cijfer van de drie betrokken onderzoeksinstanties. In juridische zin zou zowel Vos als het Duitse CTC privaat- en strafrechtelijk verantwoordelijk zijn.