Erasmusbrug

“Op 4 september zal koningin Beatrix in Rotterdam de Erasmusbrug in gebruik stellen. Als de geboorte in de dierentuin van een hoogst zeldzaam beest is de afgelopen tijd de langdurige bevalling stapje voor stapje te volgen geweest.

Elke bijzondere fase van de op- en aanbouw werd met een juichend bulletin en een spectaculaire foto wereldkundig gemaakt. Geen aanstekelijker publiciteitsagent dan de Rotterdammer die trots is op zijn stad”, schreef Max van Rooy afgelopen vrijdag in deze krant. Van Rooy is enthousiast: “De Erasmusbrug die Ben van Berkel voor Rotterdam ontwierp is een juweel. De ijle lijn van het eindeloos over het water reikende brugdek vormt samen met de fiere, hooghartig achterover neigende pyloon een onvergetelijke compositie.” In Rotterdam heeft de brug al de bijnaam De Zwaan gekregen.

Het voorprogramma van de officiële opening begint op 4 september om 15u15 met een optreden van de Koninklijke Marinierskapel die heen en weer loopt over de brug. Om 16u arriveert koningin Beatrix met haar gevolg. Kinderen uit Rotterdam bieden de koningin bloemen aan, begeleiden haar naar de brug en ontvouwen een lange vlag van Rotterdam. Daarna is er een korte helicoptershow van de Koninklijke Marine, waarbij mariniers vanaf de pyloon op de brug landen. Koningin Beatrix onthult het naambord van de Erasmusbrug, de klep gaat dicht en kinderen brengen vanaf de noord- en zuidkant twee helften van een lint over de klep. Als HM de koningin, burgemeester Bram Peper en de kinderen de beide helften aan elkaar hebben verbonden is de brug officieel geopend.

Voor o.m. het Maritiem Museum Prins Hendrik en het Nederlands Architectuurinsituut (NAi) is de openstelling aanleiding om een aantal activiteiten en tentoonstellingen te organiseren en die op 6, 7 en 8 september te laten samenvallen met de jaarlijkse Wereldhavendagen.

Hieronder volgt een selectie van de evenementen:

Tentoonstellingen Van 4 september (18u30) tot 6 oktober is in het NAi, Museumpark 25, de tentoonstelling 'De Erasmusbrug, licht en techniek' te zien. De onzichtbare aspecten van het maken van de brug (nieuwe computer- en lasertechnieken) worden daar zichtbaar gemaakt en een deel van de pyloon is op ware grootte, 14m lang, in hout nagebouwd.

Het Maritiem Museum biedt tot 6 december een historisch overzicht van de Rotterdamse bruggen en toont de wordingsgeschiedenis van de Erasmusbrug. In de Kunsthal, Westzeedijk 341, is t/m 17 november 'een poëtisch verslag' te zien van Rotterdamse kunstenaars, fotografen en dichters'.

Op donderdag 5 september houdt het NAi in de P.P.C. de Bazelzaal een lezingen- en discussie-avond onder de titel De toekomst van Zuid. Aanvang 20u. Toegang incl. twee tentoonstellingen ƒ 10, met korting ƒ 7,50, studenten ƒ 3. Inl en res 010-4401201.

Het NAi is di t/m za open van 10-17u. Zo- en feestdagen van 11-17u.

In het Entrepotgebouw op de Kop van Zuid is een tentoonstelling van rond de 300 schilderwerken van amateurskunstenaars, gemaakt tijdens de schildermanifestatie 'Over de Maas' op 1 juli.

Dansfeest Op zaterdag 7 september is er een publieksevenement dat bestaat uit drie onderdelen. Om 20u30 zijn er op een drijvend podium voor de Wilhelminakade optredens van onder anderen Karin Bloemen, Cor Bakker, Trio Hasjee en Enge Buren. Vervolgens begint de vuurwerkshow om 21u30 met twee verlichte wereldbollen die aan de oostelijke en westelijk zijde van de Erasmusbrug worden ingevaren. De show is een mengeling van vuurwerk, water, laserprojectie en licht, geënsceneerd op muziek en andere geluidsfragmenten. Tot slot kan het publiek dansen op de Erasmusbrug. Twee fanfare-show-orkesten openen het dansfeest, waarbij beide van een andere kant de Erasmusbrug op komen lopen. In het midden van de burg spelen zij gezamenlijk een kort muziekstuk. Vier brassbands nemen het daarna over en spelen aanstekelijke dansmuziek op vier rijdende podia. Twintigduizend mensen kunnen dit dansfeest bijwonen.

Worldmarket Langs de Westerkade, de Veerhaven en de Willemskade vindt op zaterdag 7 (12u-23u30) en zondag 8 september (12u-16u45) de Worldmarket plaats, een internationale presentatie van de vele nationaliteiten en culturen die Rotterdams rijk is. In honderdvijftig stands en kramen worden culturele presentaties, exotische waren, dans, mode en andere produkten aangeboden. Daarnaast zijn er op drie podia dansvoorstellingen en optredens van muzikanten uit allerlei culturele gemeenschappen uit Rotterdam. De podia zijn te vinden op de Westerkade, bij de Veerhaven en bij het Museum Volkenkunde.

Duckrace De eerste Rotterdamse Duckrace wordt op 8 september (15u) gehouden aan de zuidkant van de Erasmusbrug. Zo'n 30.000 Rotterdammers kunnen een rubberen eendje adopteren en steunen daarmee een aantal goede doelen.

Floating Fanfare Op 8 september is ter afsluiting van de Wereldhavendagen Rotterdam en het openingsweekend van de Erasmusbrug een groot muziekevenement georganiseerd. Als onderdeel van het traditionele havendefilé varen achtentwintig fanfares, harmoniën en drumbands al spelend mee met de schepen. Vlak voor de Ersamusbrug komen ze bij elkaar en verzorgen zij samen met een koor van 500 zangers en zangeressen o.l.v. Keimpe de Jong een slotakkoord van drie muziekstukken.

De Erasmusbrug zelf is op de volgende dagen en uren toegankelijk voor het publiek:

Woensdag 4 september van 15-19u (van 15-16u30 alleen vanuit noord). Vrijdag 6 september van 17-22u en van 00u30-01u. Zaterdag 7 september van 10-20u en van 22u30-00u30. Zondag 8 september van 10-18u.

Waterstad Tjalken, klippers, aken, beurtscheepjes, motorsleepboten en zalmschouwen zijn te bezichtigen tijdens het Waterstad Maritiem Festival in de Oude Haven van Rotterdam op 31 augustus en 1 september (11u). Verder zijn er in dit weekend informatiekramen, worden oude ambachten uitgevoerd en bakken zalmschouwschippers hun vis. Voor de kinderen zijn er spelmogelijkheden en kleurwedstrijden. Tijdens het Shanty-festival brengen achttien shantykoren en -groepen de ritmisch gezongen zeemansliederen bij de scheepshelling en op vijf à zes plaatsen rond de Oude Haven. Op zondag gaat de 10de Boompjesrace, waaraan zo'n 25 oudhollandse, zeilende bedrijfsvaartuigen deelnemen, om 11 uur van start in de Koningshaven. Inl 010-4334430.