Derde verdachte voorkenniszaak 'Bols'

ROTTERDAM, 29 AUG. Ook de derde persoon die gisteren is aangehouden op verdenking van handel met voorkennis in aandelen BolsWessanen is niet als werknemer, bestuurder of commissaris aan het dranken- en voedingsmiddelenconcern verbonden.

Dat heeft een woordvoerder van BolsWessanen vanochtend desgevraagd meegedeeld. De twee verdachten die maandag werden opgepakt zijn overigens weer op vrije voeten gesteld, zo heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam bekendgemaakt. Volgens persofficier N. Schaar blijven de twee echter wel verdacht. Justitie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen in deze zaak.

De twee vrijgelaten verdachten onderhielden een zakelijke relatie met elkaar. Het betreft een 50-jarige zakenman uit de regio Kennemerland-Zuid en een 55-jarige vrouw uit dezelfde regio. De vrouw werd gisteren al naar huis gestuurd, de man vandaag. Over de identiteit van de derde verdachte wil de persofficier niets kwijt.

De BolsWessanen-affaire draait om de handel in effecten BolsWessanen tussen januari en september 1994 en tussen januari en juni vorig jaar. De eerste tekenen dat er iets 'mis' was met de handel in BolsWessanen dateren al van 3 juli vorig jaar, toen daags voor publikatie van een nieuwe, 20 procent lagere winstprognose door het fonds sprake was van een ongewoon levendige handel in put-opties BolsWessanen.

Waar gewoonlijk slechts enkele tientallen contracten per dag in BolsWessanen werden afgesloten, kwam het totaal die dag op ruim 3700, waarvan bijna 3600 'puts'. Een belegger die put-opties koopt speculeert op een daling van de koers. Die deed zich ook inderdaad voor. Met een relatief geringe investering kan de belegger die de juiste opties heeft gekocht snel een forse winst maken.

BolsWessanen-voorzitter A. Zondervan zei gisteren tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van zijn concern “blij te zijn dat de nieuwe officieren van Justitie de zaak hebben opgepikt”. Hij toonde zich tevreden over de samenwerking met Justitie.

“De vorige officier had de kwestie onderop de stapel gelegd, maar hij is er kennelijk weer onder vandaan gehaald.” BolsWessanen “had aangedrongen” op een onderzoek, en heeft volledige medewerking toegezegd.

Vorig jaar verraste Justitie de concerntop volledig, maar ditmaal kreeg Zondervan het persbericht waarin gewag werd gemaakt van de arrestaties op maandag “tien minuten” voordat het in de openbaarheid werd gebracht.