Co op-zaak: bank moet schade betalen

ROTTERDAM, 29 AUG. ABN Amro moet beleggers in obligaties van het Duitse detailhandelsbedrijf Co op schade vergoeden omdat de bank te weinig eigen onderzoek heeft gedaan naar de financiële positie van Co op.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald in een ruim zes jaar durende rechtszaak die een vereniging van gedupeerde beleggers tegen ABN Amro heeft aangespannen.

ABN Amro wil nog niet zeggen of zij in hoger beroep gaat. “Wij zullen tot de laatste snik doorgaan om onze zorgvuldigheid aan te tonen”, aldus een woordvoerder van de bank. In het ergste geval zou het nog altijd minder zijn dan 5 miljoen gulden, verwacht hij.

De toenmalige Amro Bank leidde in 1987 en 1988 een syndicaat van banken dat voor samen 200 miljoen gulden obligaties van Co op plaatste bij beleggers. Co op ging in 1989 onverwacht bijna failliet. Het detailhandelsconcern werd vervolgens overgenomen door de Duitse concurrent Asko, die ook de terugbetaling van de Nederlandse obligaties garandeerde.

Hoe groot de schadevergoeding is moet nog apart worden vastgesteld. Mr. G. Hooft Graafland, de advocaat van de gedupeerde beleggers, wil zich niet vastleggen op een concreet bedrag. In de schadevergoeding moet de contributie van de beleggers aan de vereniging zitten, het verlies van beleggers die tussentijds hun obligaties tegen sterk gedaalde koersen hebben verkocht alsmede een vergoeding voor het feit dat beleggers te weinig rente hebben gekregen in verhouding tot het risico dat zij liepen.

De woordvoerder van ABN Amro vindt dat eerst moet worden aangetoond dat er schade is. “Alle obligaties zijn inmiddels afgelost. In het ergste geval is het schadebedrag verwaarloosbaar ten opzichte van de draagkracht van ABN Amro.”

Volgens de rechtbank had ABN Amro zelf meer onderzoek moeten doen naar de financiële positie van Co op omdat zij beschikte over een kritisch accountantsrapport over het bedrijf. Ook het feit dat Deutsche Bank de aandelenplaatsing niet wilde leiden had, in samenhang met het accountantsrapport, tot nadere vragen moeten leiden.

De woordvoerder van ABN Amro wil niet ingaan op de gevolgen van de uitspraak voor een schadeclaimprocedure rondom het faillissement van Daf in 1993 van obligatiebeleggers tegen een bankensyndicaat onder leiding van ABN Amro.