Biofarmacie Gist-Brocades in Groningen

GRONINGEN, 29 AUG. Koninklijke Gist-brocades gaat zijn biofarmaceutische activiteiten concentreren in Groningen. De multinational heeft daarom voor dertig miljoen gulden een belang verworven van 93,4 procent in het Groningse bedrijf Bio-Intermediair. De overige aandelen zijn in bezit van DSM.

Gist-brocades heeft grote verwachtingen van Bio-Intermediair omdat het al een sterke positie heeft op de markt voor produktie van biofarmaceutische geneesmiddelen. “Groningen moet hèt biopharma-park van Nederland worden”, zegt J. den Toom, lid van de groepsdirectie van Gist-brocades. Hij verwacht dat de omzet van dit park over een jaar of tien tussen de 100 en de 200 miljoen gulden zal liggen. Het zal Groningen volgens hem honderden hoogwaardige arbeidsplaatsen opleveren.

Bio-Intermediair (zestig werknemers) produceert medicijnen voor farmaceutische bedrijven met behulp van dierlijk materiaal. Als contractproducent van biofarmaceutische geneesmiddelen behoort het tot de grootste van de wereld. In Montreal wordt momenteel de tweede fabriek van Bio-Intermediair gebouwd. Den Toom zegt voor de verre toekomst vooral Singapore op het oog te hebben voor een derde vestiging.

De markt voor biofarmaceutische produkten zal volgens Bio-Intermediairdirecteur R. van Rappard de komende vijftien jaar explosief groeien van een mondiale omzet van 30 miljard dollar naar 300 miljard dollar. “De komende tien jaar zal daarvoor de produktiecapaciteit worden gebouwd. Groningen heeft hierbij een fantastische uitgangspositie.”

Een biofarmaceutisch medicijn maakt voor produktie een lange onderzoeksfase door, meestal circa tien jaar. De 'levenscyclus' van de medicijnen die geschikt blijken te zijn is relatief kort, omdat patenten vaak maar voor twintig jaar gelden.