Ajax zoekt heil bij spits Newell's Old Boys

AMSTERDAM, 29 AUG. Buiten gutste de regen tegen het 'ruimteschip', binnen zaten 48.000 toeschouwers zich te verbazen over het onherkenbare Ajax dat tegen AZ de grootste moeite had om de eerste overdekte wedstrijd in de Nederlandse competitie winnend (1-0) af te sluiten.

De teleurstelling over het opnieuw magere optreden van de wederom zwaar gehandicapte landskampioen was bij de clubleiding van Ajax snel verdwenen. Na afloop werd immers met enig trompetgeschal een nieuwe aanwinst voorgesteld: de Argentijn Ivan Cesar Gabrich. Cesar Luis Menotti wilde hem inlijven bij Independiente, Maradona en Carlos Bilardo trokken aan hem voor Boca Juniors, River Plate deed hem een bijna niet te weigeren aanbod, Nantes zat achter hem aan, Benfica was ook al sterk geïnteresseerd, maar Gabrich koos voor Ajax en Nederland. En daarmee deed de 24-jarige centrumspits van Newell's Old Boys trainer Van Gaal en het bestuur een groot genoegen.

Hoewel de officieuze wereldbeker bij de Amsterdammers in de vitrine prijkt, kreeg Ajax slapeloze nachten van de vacature-Kanu. Drie Europese topspitsen bedankten op het laatste moment voor de eer. Zij vreesden door de aanwezigheid van Patrick Kluivert op de bank terecht te komen. In Nederland werd er door spelers als Dennis de Nooijer en Jon Dahl Tomasson net zo over gedacht. Ajax zag zich bovendien voor het probleem geplaatst dat potentiële kandidaten die straks vanaf half september Europa Cup hebben gespeeld, het hele seizoen niet meer inzetbaar zijn voor de Champions League. Vandaar dat het vizier werd gericht op Zuid-Amerika. Spelers die geen Europa-Cupwedstrijden hebben gespeeld mogen namelijk vanaf 15 december wél worden opgesteld.

Een half jaar geleden kreeg Ajax de eerste tip binnen over Gabrich. Aangezien er verschillende kapers op de kust waren, vreesde de landskampioen opnieuw achter het net te vissen. Maar dit keer was er één verschil: Gabrich wilde zelf graag naar Ajax. Zijn vader, die hem gisteren na de presentatie op de wangen kuste, stimuleerde een overstap naar Amsterdam. “Ik vind het een eer om hier te voetballen. Voor een spits is het ideaal om in een aanvallend systeem te spelen. Ik heb geen moment getwijfeld. Ik ben altijd gewend geweest als een eenling in de punt van de aanval te staan. Nu krijg ik zelfs aanvoer vanaf de vleugels,” aldus de jarige Gabrich.

Op 11 augustus had Ajax het contract al rond kunnen maken met de speler uit Rosario. Vier dagen voor de sluitingsdatum van de Europa Cup. Maar Gabrich had een voetblessure en Ajax wilde hem nog een keer zien spelen. Nadat chef scout Ton Pronk zich nogmaals liet overtuigen van zijn kwaliteiten deed Ajax vorige week in het grootste geheim zaken met speler, club en begeleiders. Gabrich werd naar Nederland 'gesmokkeld' waar hij zonder dat iemand het merkte nu al vijf dagen vertoeft. Ajax moest in Rosario een doorlopend contract afkopen. In de verbintenis van Gabrich stond echter een clausule dat hij voor een redelijk bedrag kon vertrekken in het geval er een topclub zich zou melden. Penningmeester Arie van Os: “De vergoedingssom ligt in de orde van grootte van het bedrag dat we hebben betaald voor Babangida.” De Nigeriaan ging voor ongeveer zes miljoen gulden van Roda naar Ajax. Ook in de salarissfeer heeft Ajax niet diep in de buidel hoeven tasten. Van Os: “Principieel betalen wij geen uitzonderlijk hoge salarissen. Geld was secundair voor deze speler. Hij wilde graag naar Ajax. In heel Argentinië zijn ze gek van Ajax.”

Ton Pronk omschrijft Gabrich als een “verbeterde uitgave van Eijkelkamp”. In elk geval waren hij en Van Gaal direct verrukt over de kwaliteiten van de Zuid-Amerikaan, die in de laatste twaalf wedstrijden negen doelpunten maakte. Gabrich (1.85 meter, 85 kilo) is reserve van het Argentijnse elftal. Bij de presentatie maakte hij gisteren verbaal een volwassen indruk. Met een licht baardje en stoer naar voren gekamd haar, oogt hij volgens de laatste mode. “Ik heb Ivan alleen op de video gezien”, zegt Van Gaal. “Ik kreeg meteen een warm gevoel van binnen. Ik ontvang jaarlijks duizend banden met zogenaamd grote talenten, maar zelden ben ik onder de indruk. Deze spits kan een actie maken, weet waarschijnlijk de bal heel goed af te schermen, denkt vooruit en is een speler die met geen mogelijkheid omvalt.”

Gabrich begint maandag een cursus Nederlands. Een dag eerder debuteert hij in het tweede team tegen en in Veendam voor de beker. Dat zal op De Langeleegte even schrikken worden voor de Argentijn. Na de Arena heeft hij dan meteen twee uitersten meegemaakt. Van Gaal zal hem ongetwijfeld snel bij het A-team halen. “Deze man is tenminste fit”, zei de technisch directeur gisteravond opgewekt nadat hij voor het duel met AZ ook de zieke Santos en de geblesseerde Veldman, Hoekstra en Blind had zien wegvallen. Litmanen en Bogarde zijn eveneens nog altijd niet fit, maar daarentegen keerden Reuser en Overmars, waarschijnlijk onder druk van de omstandigheden, in de tweede helft terug in het eerste van Ajax.

Overmars zorgde direct weer voor wat stootkracht. Niemand hoeft eraan te twijfelen dat de linksbuiten weer op zijn oude niveau terugkomt. Zijn stand-in Rody Turpijn van de B-selectie was tot zijn rentree de beste Ajacied tegen AZ. Ronald de Boer schoot na een listig hakje van Kluivert van dichtbij een bal in een vrijwel leeg doel en raakte precies Durmusoglu die op de lijn stond. Hij werd even later gered door zijn broer. Frank de Boer besliste de wedstrijd met een perfecte voltreffer uit een vrije trap vanaf 25 meter. In de tweede helft vroeg Patrick Kluivert om een wissel nadat hij door het publiek werd uitgefloten. “Het is niet goed als een speler zoiets overkomt. Dit kan tegen een eventueel langer verblijf van mij bij Ajax werken”, meende de spits die zowel fysiek als mentaal problemen heeft om terug te keren aan de top. Sinds gisteravond staat zijn opvolger klaar.

    • Erik Oudshoorn