'Woordvoerder OVSE niet geloofwaardig'

DEN HAAG, 28 AUG. De Nederlandse woordvoerder bij de Europese veiligheidsorganisatie (OVSE) in Sarajevo, Joanna van Vliet, is vervangen omdat zij iedere geloofwaardigheid had verloren. “Het was er een puinhoop, terwijl er aan de vooravond van de verkiezingen duidelijkheid moest zijn.”

Dat zegt de Amerikaanse woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Elisabeth Prior, volgens het persbureau ANP.

De Amerikaanse onderhandelaar in Bosnië, Kornblum, heeft minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) laten weten dat het vertrek van Van Vliet niet wordt ingegeven door politieke afwegingen. Van Mierlo had de Amerikanen om verduidelijking gevraagd.

Morgenmiddag zal hij het vertrek van Van Vliet toelichten in de Tweede Kamer. Later vandaag zou Buitenlandse Zaken nog een brief aan de Kamer sturen over het plotselinge vertrek van de diplomate Van Vliet.

Overigens wil de Nederlandse regering de zaak niet opkloppen omdat ook Den Haag er alles aan gelegen is om de aanloop naar de verkiezingen op 14 september in Bosnië zoveel mogelijk 'in alle rust' te laten verlopen.

Journalisten en diplomaten in Sarajevo hebben laten doorschemeren dat Van Vliet moest vertrekken van de Amerikanen omdat zij ook negatieve ontwikkelingen bij de voorbereidingen van de verkiezingen in Bosnië op haar persconferenties ter sprake bracht. Zij zou te eerlijk zijn geweest.

De Amerikaanse regering zet alles op alles om van de verkiezingen in Bosnië een succes te maken. De ontwikkelingen in Bosnië spelen ook een rol bij de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Andere bronnen bij de OVSE verwijten Van Vliet dat zij te weinig professioneel was.

Woordvoerder Prior verklaarde in Washington dat er talloze lekken naar de pers zijn geweest die het verkiezingsproces ondermijnen, evenals onjuiste mededelingen uit de lokale pers.

Volgens de Amerikaanse woordvoerder in Washington heeft het kantoor van de Europese veiligheidsorganisatie OVSE in Wenen zelf gevraagd om Amerikaanse hulp bij het reorganiseren van de woordvoering bij de OVSE-missie in Sarajevo. De diplomate Van Vliet is de twaalfde medewerker in het bureau van de OVSE die wordt vervangen. Overigens ontkent Nederland niet het recht van de leider van de OVSE-missie, de Amerikaan Frowick, om personeel te vervangen. Maar in Den Haag zijn geen klachten binnengekomen over het werk van Van Vliet.