Wolkers krijgt prijs voor dubbeltalent

GRONINGEN, 28 AUG. Jan Wolkers krijgt de Hendrik de Vries-prijs 1996. De gemeente Groningen heeft de onderscheiding dinsdag aan Wolkers toegekend voor zijn dubbeltalent, als schrijver en beeldend kunstenaar. Volgens de jury een onmiskenbare overeenkomst met Hendrik de Vries (1896-1989).

Burgemeester H. Ouwerkerk zal de prijs (15.000 gulden) tijdens het Hendrik de Vries-weekeinde op 5 oktober uitreiken aan Wolkers. Groningen kent de onderscheiding beurtelings toe aan een schrijver en een beeldend kunstenaar. Wegens de honderdste geboortedag van dichter/beeldend kunstenaar Hendrik de Vries, besloot de gemeente de prijzen eenmalig te koppelen en uit te reiken aan een dubbelkunstenaar. De jury noemt Wolkers de kijker onder de schrijvers, die observeert en noteert met het oog van de beeldend kunstenaar, en een verteller en dichter onder de beeldend kunstenaar. Wolkers toonde zich zeer vereerd met de toekenning. In het verleden weigerde hij enkele prijzen, zoals de P.C. Hooftprijs en de Constantijn Huygensprijs. Meestal deed hij dat omdat de jury hem niet aanstond. “Maar dit is een uitstekende jury. Ik vind het heel eervol dat ik deze prijs krijg. Hendrik de Vries was een fantastische dichter. Een beetje knoestige, eigenzinnige man. Ik ken nog tientallen gedichten van deze ouwe rakker uit mijn hoofd. Bovendien, 15.000 gulden is een bescheiden bedrag.”(ANP)