Verwarring neemt toe in Suriname

PARAMARIBO, 28 AUG. De politieke situatie in Suriname is na het uittreden van de Javaanse KTPI uit de Nieuw Front-coalitie verder verward geraakt. De KTPI heeft gisteren een verklaring uitgegeven die in het midden laat of de partij alsnog verder wil met het Nieuw Front, of een regering wil vormen met de NDP van Desi Bouterse.

In de verklaring wordt alleen gezegd dat begonnen is met onderhandelingen met “andere politieke partijen” over het vormen van een coalitie. Het Nieuw Front heeft de KTPI inmiddels meegedeeld dat de partij een derde ministerspost kan krijgen, als ze in de coalitie blijft.

Onduidelijk is nu hoe afgevaardigden van de KTPI zullen stemmen in de 869 leden tellende Verenigde Volks Vergadering van parlementaire en lokale afgevaardigden, waar volgende week de president moet worden gekozen. Als de KTPI definitief uit het Nieuw Front vertrekt, komt een meerderheid in zicht voor NDP-kandidaat Jules Wijdenbosch. KTPI-voorzitter Willy Soemita heeft berichten ontkend dat zijn partij vijf ministeries aangeboden heeft gekregen van de NDP als ze zich voegt bij die partij. Gebeurt dat wèl, dan krijgt de combinatie van NDP en enkele hindostaanse dissidenten uit de regeringspartij VHP de meerderheid in het parlement, met 26 van de 51 zetels. Het Nieuw Front blijft dan zitten met 14 zetels en een combinatie van Nieuw Front met enkele andere oppositiepartijen (het 'Middenblok') zal in de minderheid zijn met in totaal 22 zetels.

Het grillige gedrag van de KTPI lijkt vooral ingegeven door rivaliteit met de tweede Javaanse partij, de Pendawalima van Paul Somohardjo, die onverwachte winst boekte bij de parlementsverkiezingen in mei. Beide partijen strijden om de gunst van de Javaanse kiezers, in aantal de derde bevolkingsgroep in Suriname. Somohardjo heeft verklaard dat Pendawalima bij het Nieuw Front zal blijven, ook al gaat deze combinatie in de oppositie.