Toekomst Lloyd's voorlopig veilig

BALTIMORE, 28 AUG. De toekomst van Lloyd's of London, 's werelds grootste verzekeringsbeurs, is voorlopig veilig gesteld. Een rechtbank in Baltimore bepaalde gisteren in hoger beroep dat het concern zijn reddingsplan ten uitvoer kan brengen.

Lloyd's had vorige week beroep aangetekend tegen het vonnis van een lagere rechter die bepaalde dat het concern zijn Amerikaanse aandeelhouders nog twee maanden de tijd moet geven om zich uit te spreken over het voorgestelde reddingsplan. De rechtbank in Baltimore verwierp de uitspraak van de lagere rechter en gaf opdracht deze te herzien. De uitspraak in hoger beroep zal later worden toegelicht.

Als de rechtbank in Baltimore de uitspraak had bevestigd, had dit vrijwel zeker het faillissement van het ruim driehonderd jaar oude Britse verzekeringsconcern betekend. De circa 34.000 aandeelhouders van Lloyd's - de zogeheten Names - moeten zich uiterlijk morgen uitspreken over het reddingsplan. Vóór 1 september moet Lloyd's namelijk aan de Britse overheid bewijzen dat er toekomst is voor het bedrijf. Zo niet, dan kunnen de Britse autoriteiten het bedrijf failliet verklaren. Volgens Lloyd's heeft inmiddels 82 procent van de aandeelhouders zich achter het plan geschaard.

Het reddingsplan, waar lang aan is gewerkt, moet Lloyd's uit de grootste financiële crisis uit zijn bestaan helpen. Door een reeks rampen tussen 1988 en 1992 leed Lloyd's de afgelopen jaren miljardenverliezen die het bedrijf op het randje van de afgrond hebben gebracht. Over het afgelopen boekjaar - 1993, aangezien Lloyd's zijn cijfers met drie jaar vertraging bekendmaakt om de nasleep van grote rampen te kunnen afwikkelen - maakte Lloyd's voor het eerst weer winst, bijna 3 miljard gulden. Van 1988 tot en met 1992 kwam het verlies in totaal uit op 20 miljard gulden. Veel van de Names die moesten betalen, raakten daardoor op zijn minst in financiële problemen. Daarop volgden enkele rechtszaken, waarin Lloyd's van wanprestaties werd beschuldigd.

Volgens de saneringsplannen worden de aansprakelijkheden uit het verleden ondergebracht in een nieuwe onderneming, Equitas genaamd. Zo worden de Names, die met hun eigen vermogen garant staan voor de uitbetaling bij schade, gevrijwaard van claims. Wel moeten ze met elkaar tegen de miljard gulden inbrengen aan nieuw kapitaal en toezeggen niet meer te zullen procederen tegen Lloyd's. (AP, ANP)