Politie graaft bij handlanger van Dutroux

JUMET, 28 AUG. In Jumet, bij Charleroi, is de Belgische politie gisteren een grootscheepse graafactie begonnen op aanwijzingen van kinderontvoerder Marc Dutroux. Hij zou verteld hebben dat er “iets interessants” te vinden is in de tuinen van zijn vermoorde handlanger Bernard Weinstein.

Het dagblad Le Soir pakte gisteren in zijn middageditie uit met het bericht dat Dutroux had bekend in die tuin vijf meisjes te hebben begraven, onder wie de vorig jaar verdwenen An en Eefje. Procureur Michel Bourlet van Neufchâteau, die het onderzoek naar de verdwenen meisjes leidt, ontkende het bericht. Woedend liet hij weten dat indien de geruchtenstroom niet zou stoppen, hij de pers niet langer te woord zou staan.

Marc Dutroux, die inmiddels heeft bekend zes meisjes te hebben ontvoerd, heeft in de nacht van maandag op dinsdag in Jumet onderzoekers plaatsen getoond waar ze moeten zoeken. Later is ook de vrouw van Dutroux, Michèle Martin, naar het huis van Weinstein gebracht. De graafwerkzaamheden konden pas gistermiddag beginnen, omdat het terrein bezaaid lag met rommel die eerst moest worden opgeruimd.

Bij het speurwerk werden snuffelhonden ingezet en apparatuur van de Britse speurder Bennet, die belast is geweest met het onderzoek naar het house of horror in Gloucester. Ook Bennet zelf was aanwezig, evenals de Nederlandse luitenant Harry Jongen, bijgenaamd 'de neus', die is gespecialiseerd in het vinden van lichamen. Op vier plekken wezen de honden plekken aan waar verder werd gezocht.

Om half elf gisteravond werden de werkzaamheden stopgezet om geen sporen uit te wissen in het donker. Justitie houdt er overigens rekening mee dat Dutroux de onderzoekers op een verkeerd spoor wil zetten.

Ramptoeristen verzamelden zich gisterochtend al in Jumet en verspreidden de wildste geruchten. Zij werden door de politie ver van het huis van Weinstein gehouden. Ook journalisten mochten niet verder dan de dranghekken die de straten rond het huis afzetten. De pers werd regelmatig door de rijkswacht geïnformeerd over de stand van zaken. Televisieploegen mochten wel onder geleide de werkzaamheden filmen.

In Oostende is een huiszoeking verricht in verband met de affaire Dutroux. Kleding en een amateurfilm zijn in beslag genomen. Het huis is eigendom van een 86-jarige man uit de streek van Charleroi. Zijn zaakwaarnemer zou een in Brussel wonende Nederlander zijn, die vorige week werd aangehouden in de affaire Dutroux maar wegens gebrek aan bewijs weer werd vrijgelaten.

Inmiddels hebben bronnen bij de Slovaakse politie gemeld dat Dutroux ervan wordt verdacht in Slowakije een meisje te hebben verkracht. De Slowaakse politie heeft de afgelopen dagen een tiental meisjes ondervraagd die Dutroux hadden ontmoet in Slowakije of die op zijn uitnodiging naar België waren gekomen om te acteren in een pornofilm.