Militair met goede neus helpt Belgen

JUMET, 28 AUG. Gisteren is de vermaarde Nederlandse speurneus luitenant H. Jongen in Jumet aangekomen om te zoeken naar lichamen van mogelijke slachtoffers in de grote Belgische zedenzaak rond verdachte Marc Dutroux. Jongen heeft in dienst van de identificatieafdeling van de Koninklijke Landmacht al duizenden verdwenen lichamen teruggevonden. Zijn wapen is zijn uitzonderlijk goede neus, die hem de bijnaam 'Harry the nose' opleverde.

Jongen heeft vandaag op verschillende terreinen rondom Charleroi gezocht naar de lichamen van An Marchal en Eefje Lambrecks, die mogelijk om het leven zijn gekomen. Er zijn berichten dat speurhonden een aantal plaatsen hebben aangeduid die Jongen verder onderzoekt.

De onderzoeksmethode van 'De Neus' is eenvoudig en effectief. Eerst bekijkt hij het terrein en laat zijn gezonde verstand werken. Tegen het ANP zei hij: “Vegetatie verandert als ergens een lijk of kadaver ligt. Gras in een weiland is dan groener, of er staan brandnetels. Die doen het goed op een lijk door het calcium in de grond.” Als Jongen zijn plaats heeft bepaald, steekt hij een prikstok in de grond en ruikt er vervolgens aan.

Zelfs als een lijk in verregaande staat van ontbinding is, ruikt Jongen het feilloos. Zijn belangrijkste vondsten deed hij in ex-Joegoslavië, waar hij massagraven traceerde. Een groot aantal oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog spoorde hij op. Hij assisteerde bij de zoektocht naar babylijkjes in de Eper incestaffaire, en in Limburg zocht hij naar slachtoffers van de Bende van Venlo.

Na zijn militaire studies volgde Jongen een opleiding archeologie in Leiden. Hij heeft kritiek op de werkwijze die de Belgen bij het zoeken naar lichamen hebben gehanteerd. Vorige week zag hij hoe de onderzoekers tuinen in Mont-sur-Marchienne en Sars-la-Buissière omspitten op zoek naar mogelijke slachtoffers. “Dat heeft veel sporen vernield die niet meer te reconstrueren zijn”, zegt Jongen tegen een verslaggever van De Morgen.

Sporen in de grond kunnen volgens Jongen veel zeggen over de omstandigheden waaronder het lijk is begraven.