Kritiek sprinters op kermisparcours Nederlandse ronde

ROTTERDAM, 28 AUG. De organisatoren van de 36ste editie van de Ronde van Nederland hebben op de eerste wedstrijddag de nodige kritiek te verwerken gekregen. De Nederlandse sprinters Jeroen Blijlevens en Jan Koerts kregen bijval van de Italiaanse ritwinnaar Federico Colonna.

Blijlevens: “Dit was nog erger dan een criterium. Veel te gevaarlijk met al die bochten en dat draaien en keren met zoveel renners. De organisatie wil opwaardering van de wedstrijd. Op deze manier, met zulke aankomsten, lukt dat nooit. Ik kan best tegen mijn verlies, maar die plaatselijke vier rondjes van vijf kilometer horen niet thuis in een ronde die erkenning zoekt.”

Volgens de verrassende triomfator Colonna was het parcours inderdaad zeer gevaarlijk. De 24-jarige Toscaan was in de eindsprint te rap voor de Australiër Robbie McEwen, die zijn specialiteit nog niet heeft laten gelden bij de Raboploeg. Blijlevens kneep voortijdig in de remmen en nam genoegen met een negende plaats.

Beste Nederlander was de 27-jarige Jans Koerts, die verleden week nog een etappe won in de Ronde van Burgos. In Haarlem werd hij derde. Zijn hoge klassering weerhield hem er niet van evenals Blijlevens kritiek te uiten op de organisatie. “In de laatste twintig kilometer was het vragen om moeilijkheden en valpartijen. Gelukkig is er niets gebeurd, maar dat is meer de verdienste van de renners dan van de organisatie.”

Koersdirecteur Paul Nouwen wuifde het geklaag van de coureurs weg. Hij meende een optimale veiligheid te hebben verzorgd. “Er is toch niets gebeurd. Ze moeten niet zeuren”, vertelde Nouwen. “In het buitenland rijden ze ook regelmatig dit soort parcoursen. Je hoort toch ook niemand als ze rondjes over de Champs Elysées moeten draaien.”

De eerste etappe eindigde in een massasprint, maar kende een levendig verloop. Tristan Hoffmann was met de Belg Omloop al vroeg bij een ontsnapping betrokken, maar de renner van de ploeg-Priem kon het hoge tempo niet bijbenen.

In de buurt van Haarlen nestelde de internationale sprintelite zich in het voorste gelid. De Belg Tom Steels was favoriet, maar hij liet de zege over aan zijn ploeggenoot Colonna. De bebrilde Italiaan moet bij Mapei plaatsmaken voor de Tsjechische sprinter Svorada.

Voor Blijlevens staat er deze week nog meer op het spel dan een ritzege. De sprinter van TVM beslist een dezer dagen of hij akkoord gaat met zijn verbeterde aanbieding van ploegleider Cees Priem. De tweevoudig ritwinnaar in de Tour de France schermt met enkele lucratieve aanbiedingen uit Italië en Frankrijk. Priem biedt zijn kopman een basissalaris en een premiestelsel.

“Hij heeft in zijn derde jaar bewezen wat hij waard is. We willen ook dat hij de juiste keuze maakt. Het is niet alleen een kwestie van geld. Blijlevens weet wat hij aantreft bij ons. Hij weet ook dat we de ploeg rondom hem bouwen. Die zaken spelen ook mee.”

Blijlevens zegt minstens tien wereldbekerwedstrijden te moeten winnen wil hij bij TVM evenveel verdienen als bij sommige buitenlandse ploegen. Geld is de belangrijkste drijfveer voor de 24-jarige Brabander. “Gezelligheid en ambiance tellen ook mee, maar ik moet ook aan de toekomst denken. Want over een jaartje over zeven is mijn loopbaan normaal gesproken voorbij.”

De Duitse sprinter Erik Zabel heeft zijn contract bij de Telekom-formatie verlengd. De winnaar van de groene trui in de Tour de France stond ook in de belangstelling bij de ploeg-Raas, maar hij gaf de voorkeur aan zijn oude werkgever. Raas kijkt uit naar een andere sprinter die zijn ploeg kan versterken.