Kaping eindigt vreedzaam; Londen voor dilemma over Iraakse kapers

LONDEN, 28 AUG. Na de vreedzame afloop van de kaping van een Soedanees pasagiersvliegtuig naar Londen, staat de Britse regering voor het dilemma of zij de zeven Iraakse kapers moet uitleveren dan wel asiel verlenen. De kapers en hun zes vrouwelijke verwanten zijn in hechtenis genomen.

De Airbus A310 van Sudan Airways werd in de nacht van maandag op dinsdag gekaapt op een vlucht van de Soedanese hoofdstad Khartoum naar Jordanië. Na een tussenlanding in Cyprus, waar de kapers meedeelden politiek asiel in Groot-Brittannië te wensen, arriveerde het vliegtuig gisterochtend vroeg op de luchthaven Stansted bij Londen. Daar lieten de kapers de overige 192 inzittenden gaan, en gaven zij zichzelf 's middags over.

Wie de zeven precies zijn, was vanochtend nog steeds niet officieel bekend. Maar volgens Iraakse ballingengroepen zijn onder de kapers diplomaten die uit Khartoum naar Bagdad waren teruggeroepen. Een aantal zou deel hebben uitgemaakt van een Iraakse militaire delegatie naar Khartoum, dat nauwe banden met Bagdad onderhoudt.

Als zij naar Irak of Soedan worden teruggestuurd, kan dat hun dood betekenen. Irak staat bekend om zijn harde aanpak van opposanten en overlopers en van het Soedanese regime kan worden verwacht dat het teruggestuurde Irakezen doorstuurt.

De Britse Conservatieve regering, die zeer vijandig ten opzichte van het Iraakse regime staat en eveneens kille relaties met het moslim-fundamentalistische regime in Soedan onderhoudt, heeft nog geen officiële uitspraak gedaan over de toekomst van de kapers. Een regeringsfunctionaris achtte het echter “ondenkbaar” dat zij worden uitgeleverd aan de Iraakse “moordmachine”. Maar de voorzitter van de Lagerhuiscommissie voor buitenlandse zaken, de Conservatief David Howell, zei gisteren in een vraaggesprek met de BBC niettemin de uitzetting van de kapers te wensen. “Als het bekend wordt dat drie jaar gevangenis een snelle weg naar asiel is, en dat je dan vrij bent, en ook nog in het land waar je heen wilde, dan zou dat absoluut rampzalig zijn voor de hele politiek ten aanzien van asielzoekers.” De maximumstraf voor kaping in Groot-Brittannië is levenslang, maar lagere straffen zijn mogelijk.

Howell onderstreepte dat “kaping een afschuwelijke misdaad is. Kapers moeten met de grootste gestrengheid worden aangepakt. Er mogen geen concessies worden gedaan. De geringste suggestie van een concessie garandeert dat ergens andere mensen - onschuldige mensen - zullen worden vermoord.”

Ook een ander Conservatief parlementslid, Terry Dicks, riep op tot uitlevering aan Soedan voor berechting daar. “Als wij hierin toegeven, dan stromen er overal vandaan kapers binnen. Er is geen rechtvaardiging om aanspraken op asiel voor kapers te overwegen.” (Reuter, AP)