Israel breidt joodse nederzetting uit

TEL AVIV, 28 AUG. Tot woede van de Palestijnen heeft de Israelische minister van defensie, Yitzhak Mordechai, gisteren toestemming gegeven voor de bouw van een nieuwe wijk in de religieuze nederzetting Kiryat Sefer op de bezette Westelijke Jordaan-oever.

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft vanochtend woedend gereageerd en, voor het eerst sinds de ondertekening van de autonomie-akkoorden, een algemene staking in Palestijns gebied afgekondigd. Tevens riep hij de Palestijnen op vrijdag massaal naar de Tempelberg in Oost-Jeruzalem te trekken.

Arafat zei dat de Israelische regering de Palestijnen “de oorlog heeft verklaard” door joodse nederzettingen uit te breiden en het vredesoverleg te traineren. “Wij kunnen niet zwijgen. Wij kunnen dit helse plan dat ze hard en bot uitvoeren, niet tolereren.”

In eerste instantie zullen in Kiryat Sefer 900 flats worden gebouwd maar er zijn al plannen om dit aantal te verdubbelen. Het is de eerste maal dat de nationalistische regering van premier Benjamin Netanyahu de daad bij het woord voegt en daadwerkelijk de bouw in bezet gebied hervat, die onder de vorige regering was bevroren.

De Palestijnse woede over de anti-Palestijnse politiek van de regering Netanyahu escaleerde gisteren nog meer, toen een Palestijns clubhuis voor invaliden binnen de muren van de oude stad van Jeruzalem door een Israelische bulldozer werd platgelegd. Er moest een grote kraan aan te pas komen om de bulldozer naar de plaats van bestemming te tillen omdat dit werktuig te breed was voor de smalle straatjes in de oude stad van Jeruzalem. Volgens woordvoerders van de gemeente Jeruzalem werd het gebouw illegaal opgetrokken.

Uit protest tegen de vernietiging van het Palestijnse clubhuis sloten de winkels in Jeruzalem twee uur en trok een processie van honderden Palestijnen, aangevoerd door leiders van de Palestijnse gemeenschap, door de straten van Oost-Jeruzalem. Arafat beklaagde zich gisteren tegenover diplomaten over de pogingen van Israel het Palestijnse karakter van Oost-Jeruzalem te vernietigen.