Hof: Amerikaanse bases Okinawa blijven

TOKIO, 28 AUG. Landeigenaren op het Japanse eiland Okinawa blijven verplicht grond te verpachten aan het Amerikaanse leger. Dat heeft het Japanse opperste gerechtshof vandaag bepaald. Het verwerpt het hoger beroep van de gouverneur van Okinawa, Masahide Ota.

De gouverneur, die een tegenstander is van de Amerikaanse bases, zal 35 landeigenaren die zich verzetten tegen de verplichting, moeten dwingen hun pachtovereenkomsten met de Amerikanen te vernieuwen. Eén contract is reeds vervallen. Anderen zullen volgend jaar aflopen.

Een afdeling van het hooggerechtshof van Fukuoka besliste in maart dat gouverneur Ota stappen moest ondernemen om de landeigenaren te dwingen hun pachtovereenkomsten te vernieuwen. Ota weigerde echter procedures aan te spannen tegen de protesterende landeigenaars, omdat hij vond dat de verplichting tot het verpachten van land de eigendomsrechten van de landeigenaren en de grondwet aantasten. Hij wil alle zeven Amerikaanse militaire bases binnen twintig jaar van Okinawa verwijderen.

Na de uitspraak van het hooggerechtshof van Fukuoka ging de gouverneur in hoger beroep. Hij zei vandaag, voordat het opperste gerechtshof uitspraak had gedaan, dat het vonnis ook een belangrijke testcase was voor de verhouding tussen plaatselijke rechten tegenover de macht van de centrale regering. “Dit is niet alleen het probleem van Okinawa”, aldus Ota in een interview dat werd uitgezonden op de nationale televisie. “De uitspraak is een cruciale test voor de Japanse democratie sinds het einde van de oorlog.”

De centrale regering meent dat de pachten zijn vereist onder de veiligheidsovereenkomst met Washington. De rechtbank zei in een verklaring dat er “geen duidelijk bewijs” is dat de gedwongen pacht ongrondwettelijk is. Als Ota zich niet onderwerpt aan de uitspraak van het opperste gerechtshof, is het mogelijk dat premier Ryutaro Hashimoto de landeigenaren eigenhandig zal dwingen tot het vernieuwen van de pachtovereenkomsten.

Ongeveer drieduizend bewoners van Okinawa verpachten in totaal 3,6 hectare land aan het Amerikaanse leger. De oppositie tegen de naar schatting 47.000 Amerikaanse militairen op het eiland groeide vorig jaar september nadat twee Amerikaanse mariniers en een Amerikaanse zeeman een twaalfjarig schoolmeisje hadden verkracht en mishandeld.

De drie werden in maart dit jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen van maximaal tien jaar. De bewoners van Okinawa beschuldigden het Amerikaanse legerpersoneel op Okinawa al langer van geluidsoverlast, vervuiling en crimineel gedrag. (AP, Reuter)