Het loon van de baas

Infographic: Nederlandse topmanagers verdienen in verhouding tot hun buitenlandse collega's weinig, maar worden minder op hun prestaties afgerekend. In Duitsland en Frankrijk, maar vooral in de Verenigde Staten liggen de inkomens hoger, maar is een groter gedeelte onzeker.

Dit blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van het internationaal beloningsadviesbureau Towers Perrin. In de Verenigde Staten vormt prestatieloon - vooral aandelenopties - al sinds lange tijd een beproefd middel om managers te motiveren. Ook in Nederland komt prestatie-afhankelijke beloning steeds vaker voor. Door de hoge winsten van de laatste jaren stegen de aandelenkoersen. Daardoor was uitbetaling in aandelenopties extra aantrekelijk. Behalve door nationale gewoonten wordt een salaris vooral bepaald door verantwoordelijkheden, het te beheren budget en de branch. In Nederland keren banken, verzekeringsmaatschappijen en bedrijven uit de high-tech en de farmaceutische industrie de hoogste salarissen uit. Het basisloon bestaat doorgaans uit een vast periodiek bedrag, vakantietoeslagen en een pensioenregeling. Het variable gedeelte van het loon bestaat uit bonussen (afhankelijk van gestelde doelstellingen), aandelenopties en extra's, zoals een auto van de zaak en een mobiele telefoon. (Onderzoek: Herke van der Woude) ----------------------------------------------------------------------