Golfer Woods krijgt miljoenencontracten

ROTTERDAM, 28 AUG. “Hierbij kan ik bevestigen dat ik met ingang van heden een professionele golfer ben.” Met deze korte verklaring maakte de 20-jarige Amerikaan Tiger Woods gisteren bekend dat hij zijn amateurstatus verruilt voor die van professional.

Tiger Woods is bijzonder populair in de Verenigde Staten. Niet alleen omdat hij afgelopen weekeinde voor de derde keer op rij de Amerikaanse amateurkampioenschappen won en in de jaren daarvoor driemaal de juniorentitel veroverde, maar ook vanwege zijn achtergrond.

Woods is de zoon van een zwarte Amerikaanse vader en een Thaise moeder. Die achtergrond maakt de golfer uiterst aantrekkelijk voor sponsors. Hij zal in de VS een nieuw, niet-traditioneel golfpubliek aantrekken en in Azië, waar golf bijzonder populair is, zal hij grote bedragen aan startgelden krijgen aangeboden.

Nog voordat de prof Woods ook maar één bal heeft geslagen, staan de sponsors voor hem in de rij. Hij zou voor ruim zeventig miljoen gulden aan aanbiedingen gekregen hebben van sportfabrikanten. The New York Times meldde dat Nike hem een contract voor vijf jaar heeft aangeboden ter waarde van 65 miljoen gulden. Bovendien zal hij minimaal twee ton opstrijken voor elk toernooi waar hij verschijnt.

Een Amerikaanse golfagent verwacht dat Woods ook veel geld kan verdienen met eenmalige promotie-acties. “Normaal gesproken krijgt een golfer een bedrag van twaalfduizend gulden, echte toppers vangen 140.000 gulden.”

Woods hoeft zich evenmin zorgen te maken over de aanschaf van een nieuwe golfuitrusting. Hij kan kiezen uit een reeks van artikelen van golffabrikanten die hem materiaal willen schenken. “Een standaardcontract levert 150.000 gulden per jaar op, exclusief bonussen. Woods staat boven die standaardcategorie”, aldus de agent.

Woods debuteert morgen als prof op de Greater Milwaukee Open.