Gergjev wil meer opera-uitvoering in Rotterdam

ROTTERDAM, 28 AUG. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en chef-dirigent Valery Gergjev willen in de toekomst meer opera in Rotterdam uitvoeren. Daartoe zou het nieuwe Luxor-theater op de Kop van Zuid, dat in 1999 klaar zal zijn, geschikt moeten worden gemaakt. Het theater krijgt 1600 stoelen, veel meer dan de 900 die de Rotterdamse Schouwburg tegenover De Doelen telt.

Opera in de enkele jaren geleden gebouwde Schouwburg is daarom veel te duur. Gergjev en het orkest lieten dat gisteren weten bij de presentatie van het eerste Gergjev-Festival, dat van 18 tot en met 27 september zal plaatsvinden rond het Schouwburgplein. Tijdens het festival geeft de Kirov Opera onder leiding van Gergjev uitvoeringen van Prokofjevs opera De verloving in het klooster in de Schouwburg en het programma zal nog worden uitgebreid met een andere opera, welke is nog een verrassing. Valery Gergjev, de artistiek leider van de wereldberoemde Kirov Opera in St. Petersburg, zei dat het niet zo moeilijk is het Rotterdamse opera-aanbod uit te breiden, “want wat gebeurt er hier nu helemaal?” Tijdens het festival, dat gewijd is aan de componisten Debussy, Prokofjev en Strawinsky, leidt Gergjev in De Doelen ook een aantal concerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarnaast zijn er tal van gratis evenementen in de hal van De Doelen. Gepoogd wordt om de concerten in de zaal via tv en een geluidsinstallatie voor het publiek buiten gratis weer te geven.