FOREL OP DE BARBECUE

Vers gevangen forel uit een snelstromende beek of een kristalhelder meer is tegenwoordig helaas een zeldzaamheid geworden. Als kind in Canada at ik uitsluitend die soort wilde forel. Toen ik begin jaren zeventig naar Europa verhuisde, kwam ik voor het eerst de gekweekte forel tegen.

Echt onder de indruk was ik er niet van. Ik vond het vlees slap en smakeloos. De laatste jaren heb ik echter tot mijn genoegen bemerkt dat de gekweekte forellen steviger van structuur en veel smakelijker zijn geworden. Verbeterde kweekmethoden hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen.

Voor 6 personen:

6 forellen, schoongemaakt

circa 1 deciliter olijfolie

zout en versgemalen peper

3 tenen knoflook, fijngehakt

4 eetlepels gehakte peterselie

150 gram zeekraal

Dep de forellen droog met keukenpapier. Bestrijk de vissen van binnen en buiten met olijfolie en bestrooi de buikholten met zout en peper. Schep de gehakte knoflook door de peterselie en vul de forellen met dit mengsel. Leg de vissen op een voorverwarmde barbecue en grilleer ze 6 tot 10 minuten, waarbij u ze één keer omdraait. Doe intussen de zeekraal in een magnetronschaal en zet circa 1 minuut in de magnetron op 100 procent (650 watt). U kunt de zeekraal ook circa 30 seconden in een pan kokend water blanceren. Garneer de forellen met de zeekraal en dien op.

    • Kim Maclean