Beurs beloont halfjaarcijfers uitgever VNU

AMSTERDAM, 28 AUG. De gunstige stemming op het Damrak duurde na de koersstijgingen van gisteren, vanmorgen voort. Met name uitgever VNU was in de gratie met een koersstijging van bijna vijf procent tot 30,50 gulden rond het middaguur.

AMSTERDAM Gedragen door een flinke omzet, een aantrekkende obligatiemarkt en een positef resultaat op Wall Street, steeg de AEX-index met 4,02 punten (0,72 procent) tot 564,43 punten. VNU was de onbetwiste koploper onder de hoofdfondsen. De gisteren nabeurs gepubliceerde halfjaarresultaten zaten aan de bovenkant van de verwachtingen. VNU zag het resultaat met 13 procent stijgen van 126 miljoen gulden naar 143 miljoen gulden, ondanks de problemen bij de commerciële omroepdeelnemingen. De aandelen van de uitgever waren gisteren al fors opgelopen in afwachting van de cijfers. Elsevier deed het rustig aan op 26,80 gulden, een winst van twee dubbeltjes. Ook Wolters Kluwer profiteerde van VNU en behaalde een plus van 1,70 gulden op 215,50 gulden.

Onder de internationals was Koninklijke Olie 1,20 gulden hoger op 252,20 gulden. Unilever ging zeven dubbeltjes omhoog naar 241,60 gulden na een koopaanbeveling van de effectenbank Goldman Sachs.

Ook Nutricia, sinds de winstsprong van vorige week sterk in trek, noteerde wederom hoger. De koers schoot woensdagmorgen 4,90 gulden omhoog op 228,60 gulden.

Gist-brocades, dat een biotechnologiebedrijf uit Groningen heeft overgenomen en de werkgelegenheid op termijn met enkele honderden banen wil uitbreiden, had last van winstnemingen. De koers zakte bescheiden naar 56,50 gulden, een verlies van vier dubbeltjes.

Op de valutamarkt boekte de Amerikaanse dollar een klein winstje, en stond rond het middaguur op 1,6584 gulden. De stijging van de dollar tegenover de yen, die vannacht plaatsvond in Tokio, werkte niet in dezelfde mate door ten opzichte van de Duitse mark. De Franse franc noteerde 32,72 gulden per 100, en is daarmee weer terug op het lage niveau van vorige week. De Duitse renteverlaging van donderdag heeft de Franse munt per saldo niets geholpen.

Op de obligatiemarkt trokken vooral langlopende staatsleningen licht aan, op de rug van een verbetering van zowel de Duitse als de Amerikaanse obligaties. De rente op de toonaangevende tienjarige staatslening daalde daardoor licht tot 6,29 procent. De winst bleef iets achter bij die in Duitsland, waardoor het renteverschil tussen de Duitse tienjarige lening en de Nederlandse terugliep van 0,09 procent naar 0,07 procent in Nederlands voordeel.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft dinsdag winst weten te boeken. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 17,38 punten tot 5711,27, waarmee het verlies van maandag voor een deel werd ingelopen. Vrijwel de hele dag stond de beursindex op winst. Alleen toen bekend werd dat de index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen in augustus hoger zou uitkomen dan verwacht, kwam de index even in de min. Verder lieten de aandelenkoersen zich leiden door de obligaties. De handel stelde in de laatste week van de vakantieperiode weinig voor.

TOKIO De beurs in Tokyo sloot duidelijk lager. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen daalde met 200,46 punten (bijna 1 procent) tot 20.709,81. Handelaren schreven dat toe aan publicatie van het 'Tankan'-rapport van de Japanse centrale bank. Daaruit blijkt dat het bedrijfsleven sinds mei somberder is geworden over de vooruitzichten.