Bedrijfsleven pessimistisch; Twijfels over economisch herstel Japan

TOKIO, 28 AUG. Het vertrouwen van het Japanse bedrijfsleven is in het afgelopen kwartaal tegen de verwachtingen in sterk gedaald. Dat blijkt uit het driemaandelijkse 'Tankan'-onderzoek dat de Bank van Japan vanmorgen heeft gepubliceerd.

Op de effectenbeurs in Tokio daalde het Nikkei-gemiddelde met een vol procent na bekendmaking van het onderzoek, uit vrees dat het Japanse economische herstel vaart verliest. In het Tankan-onderzoek blijkt dat het producentenvertrouwen is gedaald tot een score van -7. Dat betekent dat zeven procent meer ondervraagde ondernemers negatief zijn over de economische vooruitzichten dan er positieve ondernemers zijn. Het vorige onderzoek, dat op 7 juni werd vrijgegeven, mat een score van -3. Toen zei de Bank van Japan nog verbetering te verwachten tot een score van 0.

Het Tankan-onderzoek wordt gehouden onder 10.000 bedrijven. Het midden- en kleinbedrijf bleek per saldo wel meer optimistisch te zijn geworden. De verslechtering van de verwachtingen voor de economie vond met name plaats bij de grote industriële concerns. Op de financiële markten wordt het Tankan-onderzoek nauwlettend gevolgd, in de veronderstelling dat de Bank van Japan er zijn monetaire beleid op afstemt. De centrale bank houdt zijn disconto en geldmarktrente nu al bijna een jaar op de recordlaagte van 0,5 procent, om daarmee de economie te stimuleren en de banken de gelegenheid te geven hun financiële positie te verbeteren. Hoewel er de laatste tijd sterke speculatie was dat de Japanse rente binnen afzienbare tijd zou worden verhoogd, was de reactie op het Tankan-resultaat vanmorgen dat er voorlopig geen renteverhoging komt. Onderzoeksdirecteur Masayuki Matsushima van de Bank van Japan zei in een reactie op het Tankan-resultaat dat dat laat zien dat de Japanse economie “geleidelijk herstelt”. Hij weet het slechtere cijfer vooral aan de voorraadpositie van Japanse bedrijven, met name in de papiersector.

Op de aandelenmarkt woog het gunstige vooruitzicht van een voorlopig lage rente niet op tegen de verslechterde stemming over de economie. De Japanse obligatiemarkt steeg daarentegen fors. De rente op tienjaars-staatsobligaties daalde daardoor tot 2,995 procent. Dat is het laagste niveau sinds zes maanden. Obligatiebeleggers reageerden vooral op Matsushima's opmerking dat de investeringen van het Japanse bedrijfsleven weliswaar verder aantrekken, maar dat de malaise in de markt voor computerchips zich kan vertalen in tegenvallende investeringen in deze belangrijke sector, en daardoor een minder grote vraag naar kapitaal. Omdat de verwachting van een Japanse renteverhoging verminderde schoot de koers van de dollar ten opzichte van de yen met een yen omhoog naar 108,5 yen. (AP, Reuters)

De Japanse onderminister voor Internationale Handel en Industrie, Hishashi Hosokawa, verwacht een verdere vermindering van het handelsoverschot van japan. Dit heeft Hosokawa vanmorgen gezegd. Het handelsoverschot in de maand juli van dit jaar daalde tot omgerekend 4,66 miljard dollar. Dat is 38 procent lager dan in juli vorig jaar. Hosokawa zei dat het overschot verder zal dichtlopen door toenemende vraag naar buitenlandse produkten in Japan. Hij ontkende dat de sinds vorig jaar verzwakte yen de Japanse export al veel heeft geholpen. (Reuter)