500 Buschauffeurs leren reanimeren

UTRECHT, 28 AUG. Alle vijfhonderd chauffeurs van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Utrecht hebben dit jaar een cursus reanimatie gevolgd en met een diploma afgesloten. Buspassagiers die kampen met een acute hartstilstand kunnen voortaan meteen met mond-op-mondbeademing en hartmassage worden geholpen.

Bij het GVU hebben zo'n veertig tot vijftig van de in totaal zevenhonderd personeelsleden een EHBO-diploma. Het idee voor de reanimatie-cursus was afkomstig van de chauffeurs zelf. De deelname was vrijwillig.

“Het gebeurt niet vaak dat een passagier onwel wordt”, zegt een woordvoerder van het GVU. “Er is altijd een directe verbinding met de centrale post, zodat een ambulance snel kan worden gewaarschuwd. Maar de chauffeurs willen ook zelf iets kunnen doen en niet lijdzaam afwachten.”

De reanimatie-cursus werd gegeven onder auspiciën van de Nederlandse Hartstichting. Jaarlijks volgen honderdduizend mensen een reanimatie-cursus.

Volgens een woordvoerder is het uitzonderlijk dat een bedrijf in korte tijd al het personeel de cursus laat volgen. “Er zijn wel bedrijven waar het geleidelijk aan wordt aangepakt, maar vaak lukt het pas na veel gelobby en moet het in de avonduren in de eigen tijd. Het is uniek dat een directie zegt: dit doen we en iedereen doet mee. Wij vinden eigenlijk dat iedereen in Nederland zou moeten kunnen reanimeren. Uit onderzoek is gebleken dat jaarlijks tweeduizend mensen gered kunnen worden als omstanders zouden kunnen reanimeren. Vooral in publieksfuncties, zoals vervoerders, politie en brandweer is dit van groot belang.”