Werf IHC Caland stelt winstverwachting bij

SCHIEDAM, 27 AUG. De werf IHC Caland noteerde in de eerste zes maanden van dit jaar een iets lagere nettowinst van 34,9 miljoen gulden tegenover 36,6 miljoen gulden in dezelfde periode van 1995. Toch stelt de directie de winstverwachting voor heel 1996 naar boven bij gezien de omvang van de orderportefeuille. Die had per 1 juli een totale waarde van 3,4 miljard gulden.

De winst na belasting zal dit jaar met 21 procent toenemen tot 91 miljoen gulden. Vorig jaar boekte de bouwer van baggerschepen en materieel voor de winning van olie en gas een plus van 75,3 miljoen. Het bedrijfsresultaat daalde van 35,7 miljoen naar 31,9 miljoen.

Het resultaat stond in de eerste helft van dit jaar onder druk omdat de werf minder bestelde schepen en boorplatforms afleverde, terwijl de bouwkosten wel doorliepen. IHC neemt de winst pas als een schip is afgeleverd. Het bedrijf levert het grootste deel van de opdrachten in de tweede helft van dit jaar af.

In de eerste zes maanden namen de afgeleverde orders 281 miljoen aan omzet voor hun rekening tegenover 378 miljoen in dezelfde periode van vorig jaar. In de eerste zes maanden boekte IHC voor 745 miljoen aan nieuwe opdrachten tegenover 1,8 miljard over heel 1995.

Aan de grote golf orders voor baggerschepen is even een eind gekomen en dat is volgens bestuursvoorzitter J. Bax maar goed ook, want het bedrijf heeft zo veel werk dat het voorlopig niet inschrijft op grote opdrachten.

De baggerindustrie blijft een grote markt, ook de komende jaren. De toekomst ligt vooral in het Verre Oosten. Zo levert IHC Caland de komende vijf jaar baggerschepen aan China waarmee het land de grote overstromingen te lijf wil gaan. Met de opdracht is een paar honderd miljoen gulden gemoeid.

Ook in de offshore-industrie blijft het goed gaan. Door de toenemende vraag naar olie en de aanhoudend betrekkelijk lage olieprijs blijven de oliemaatschappijen zoeken naar zo efficiënt mogelijke winningsmethoden. IHC Caland speelt daar op in met de door haar ontworpen drijvende installaties, zogenoemde FPSO's. Het bedrijf bouwt de installaties voor eigen rekening na het afsluiten van langdurige lease- en exploitatiecontracten met de oliemaatschappijen.

Van BP ontving IHC opdracht voor de levering en installatie van een FPSO voor het Schiehallion-veld ten westen van de Shetland Eilanden. In deze opdracht maakt IHC onderdeel uit van een alliance met andere bedrijven, die elk voor hun deel aansprakelijk zijn voor het wel en wee van het project. De oliemaatschappij garandeert daarbij de winstgevendheid van het veld.