Vrouwen bij politie in opmars

APELDOORN, 27 AUG. Steeds meer vrouwen kiezen voor een baan bij de politie. Van de 73 nieuwe studenten aan de Nederlandse Politie Academie (NPA) zijn er 47 vrouw, ruim 60 procent. Dit maakte de directeur van de academie, F. van der Gun, gisteren bekend bij de opening van het academisch jaar van de NPA in Apeldoorn.

Minister Sorgdrager (Justitie) zei gisteren in Apeldoorn tegen de nieuwe lichting studenten dat vrouwen zich er nog steeds sterk van bewust moeten zijn dat ze tot een minderheidsgroep behoren. “Veranderingen gaan maar heel langzaam. Zes jaar gelden was het streven om 25 procent vrouwen bij de politie te hebben. Dit streefcijfer is bij de meeste corpsen nog steeds niet gehaald”, aldus Sorgdrager.

Volgens de minister kan dat te maken hebben met de de grote uitstroom van de vrouwen bij de politie. “De instroom is onvoldoende om het percentage echt te laten groeien. Er zijn te veel signalen dat de cultuur bij de politie vrouw-onvriendelijk is. De cultuur begint bij het onderwijs. Je kunt er natuurlijk niet een soort vak van maken: 'aardig zijn tegen vrouwen'. Ik juich toe dat zoveel vrouwen de opleiding aan de NPA volgen. Ik daag de korpsen nu uit ervoor te zorgen dat er ook vrouwen in de corpsleiding worden opgenomen”, aldus de minister.

De voorzitter van de Landelijke Politie Emancipatie Commissie (LPEC), S. Martens, is verheugd over het hoge percentage vrouwelijke studenten aan de NPA. “Maar”, zegt ze, “de instroom van vrouwen in managementsfuncties duurt te lang.” Er is volgens haar extra aandacht nodig om meer vrouwen op leidinggevende posities te krijgen.