Voormalige nazi's onderzochten misdaden SS'er Erich Priebke

DORTMUND, 27 AUG. De Duitse aanklagers die in de jaren zeventig de misdaden tegen de voormalige SS'er Erich Priebke hebben onderzocht, waren lid van de Nazi-partij vanaf het moment dat Hitler aan de macht kwam. Dat heeft de Duitse krant Westfälische Rundschau het afgelopen weekeinde gepubliceerd.

Het onderzoek tegen Priebke in Duitsland liep in het begin van de jaren zeventig om onverklaarbare redenen vast. Priebke werd niet vervolgd. Vorig jaar werd hij door Argentinië uitgeleverd aan Italië, nadat hij was opgespoord door een journalist. In Italië stond hij terecht voor de moord op ruim 200 Italianen. Hij werd onlangs vrijgesproken wegens verjaring van het misdrijf.

Volgens de Westfälische Rundschau werd Priebke niet in Duitsland vervolgd omdat zijn misdaden onderzocht werden door voormalige leden van de nazi-partij. De krant baseert zich op documenten van de deelstaatregering van Rheinland-Westfalen. Daaruit blijkt dat de minister van justitie van de deelstaat tegen een parlementscommissie heeft verklaard dat de aanwezigheid van de drie aanklagers in het bureau van het gerecht in Dortmund dat oorlogsmisdaden onderzoekt “nauwelijks voorstelbaar” is. De aanklagers werden in 1933 lid van de nazi-partij, kort nadat Hitler aan de macht kwam. Zij waren actief lid van de juristen-associatie van de nazi's en gedurende enige tijd lid van de SA. Na de oorlog werden zij echter door een commissie 'gezuiverd'. Volgens de Westfälische Rundschau beschikten zij in het begin van de jaren zeventig over alle noodzakelijke documenten om Priebke te vervolgen, waaronder de proces-stukken tegen Herbert Kappler, Priebke's chef in Italië. De stukken werden in 1971 opgeborgen in een kast. (AP, Reuter)