Verbod Zaanse verhoormethode

DEN HAAG, 27 AUG. Minister Sorgdrager (Justitie) heeft de Zaanse verhoormethode voorlopig verboden. De methode staat ter discussie omdat verdachten onder te grote psychologische druk gedwongen zouden worden om bekentenissen af te leggen. Sorgdrager schort toepassing van de methode in ieder geval op tot een onderzoek van de recherche-adviescommissie binnen enkele maanden gereed is.

Volgens Sordgrager is er “op zich niet zo gek veel mis met de theorie, maar bestaat er onduidelijkheid over de vertaling naar de praktijk”. Zij wil vooral weten welke effecten de psychologische benadering van verdachten heeft. Zij antwoordt dit op vragen van Tweede Kamerlid J. Marijnissen (SP).

De Zaanse verhoormethode speelt een rol bij een rechtszaak die vorige week in Groningen diende. Maandag wordt hierin uitspraak gedaan.

Een 45-jarige Groninger, die wordt verdacht van doodslag op een coffeeshophouder en afpersing van diens vriendin, liet tijdens verhoren door de Groningse politie niets los. Pas na twee dagen ondervraging in een speciale verhoorkamer op het politiebureau in Zaandijk, waar de Zaanse verhoormethode is ontwikkeld, legde hij een bekentenis af.

Advocaat L. de Leon vroeg de rechter vorige week het openbaar ministerie niet-ontvankelijk te verklaren omdat de verhoormethode onwettig zou zijn en zijn cliënt onder onaanvaardbare druk is gezet.

De Groningse persofficier van justitie J. de Valk noemt het 'een vervelend tijdstip' waarop Sorgdrager haar besluit bekend heeft gemaakt omdat de Groningse zaak nog onder de rechter is.

“Ik had me kunnen voorstellen dat ze een weekje had gewacht. Dan had ze er meteen een uitspraak van een rechter bij gehad.” De Valk verwacht evenwel niet dat de rechter zich zal laten beïnvloeden. Volgens justitie in Groningen is de Zaanse verhoormethode niets meer dan een samenbundeling van bestaande verhoormethoden.