Uitslagen US Open

Jan Siemerink en Brenda Schultz-McCarthy hebben gisteren de tweede ronde bereikt van de open Amerikaanse tenniskampioenschappen. Siemerink versloeg in vier sets de Duitser Carl-Uwe Steeb: 4-6, 6-1, 7-6 (7-4) en 6-4. Schultz won met 6-1 en 6-4 van de Japanse Nana Miyagi. De overige vijf Nederlandse deelnemers komen vandaag pas op de baan.

Jim Courier, Mats Wilander en Mary Joe Fernandez hebben zich afgemeld. De drie tennissers hebben last van blessures. Jevgeni Kafelnikov, Boris Becker, Mary Pierce en Chanda Rubin trokken zich eerder al terug. In het mannentoernooi deden zich geen verrassingen voor. De geplaatste spelers die in actie kwamen - Michael Chang (2), Andre Agassi (6) en MaliVai Washington (11) - bereikten de volgende ronde.

Bij de vrouwen vielen wel verrassende uitslagen te noteren. De als zesde geplaatste Anke Huber, bij de open Australische titelstrijd nog verliezend finaliste, verloor van Amanda Coetzer uit Zuid-Afrika. Ook voor Magdalena Maleeva (12) duurde de US Open korter dan verwacht. De Bulgaarse verloor van Aleksandra Olsza uit Polen.

Siemerink maakte het zichzelf gisteren tegen Steeb onnodig moeilijk. In een slechte wedstrijd verloor de Nederlander regelmatig zijn concentratie. Dat kostte hem de eerste set. “Ik heb vier keer eerder tegen Steeb gespeeld en altijd gewonnen”, zei Siemerink na afloop. “Ik heb hem denk ik toch onderschat.” Met wat hij zelf “werktennis” noemde, trok Siemerink de partij in ruim twee uur naar zich toe.

Schultz was de eerste tennisster die de tweede ronde van de US Open bereikte. In 58 minuten rekende zij af met Miyagi. “Ik zou ook graag de laatste speler zijn die hier in actie komt”, zei Schultz na afloop.

Pas vijf minuten voor aanvang van haar partij besloot de als dertiende geplaatste Nederlandse aan de US Open mee te doen. Een opspelende duimspier in de rechterhand bracht haar deelname in gevaar. Pas nadat de trainer van de Indische speler Leander Paes haar pols had ingetaped, voelde Schultz zich fit genoeg.

    • Arjen Ribbens