Tot vrijdag

Welkom op het World Wide Web. Het is hier rukkend saai.

Wat heb ik een lol van mijn Internet-aansluiting zeg. Ongekende mogelijkheden! De wereld ligt voor me open! Alles onder handbereik! On-ge-ken-de mogelijkheden!

Me zuster, op een houtvlot de Rijn af. Als normaal mens, met computer maar zonder wetenschappelijke ambities, heb je ongeveer evenveel aan het Internet als een blinde aan een abonnement op 24 kabelkanalen. Ik ben nu zo'n drie maanden bezig met die zooi, en wat heb ik eraan overgehouden? Drie mensen met wie ik, zo eens in de twee weken, wat e-mail uitwissel. Die briefjes zijn een soort steno-weergave van een telefoongesprek, en de boodschap is over het algemeen: Okee, dan zie ik je vrijdag.

Dan heb ik zo'n twintig razend interessante bookmarks, waaronder: The White House Chef's Cookbook, de homepage voor bezitters van een Volvo Amazone, de homepage van boekhandel Athenaeum op het Spui (daar woon ik ongeveer vijf minuten vandaan), een gratis abonnement op de convocaten van de Vereniging De Stinkende Roos en twee sexlinks, documenten die ongeveer een uur kosten om binnen te halen en die dan blijken te bestaan uit een stuk of wat plaatjes van naakte meiden met hun benen over elkaar, en zo korrelig dat het is alsof ze tepels over hun hele lichaam hebben.

En ten slotte heb ik de altijd openstaande mogelijkheid om - op íeder moment van de dag of de nacht - gesprekken te voeren met Indiërs, Guatemalteken, Soennieten, Britten, Letten, Lappen, kortom: eigenlijk de hele wereldbevolking. Ik heb het nu een paar keer gedaan, en wat is me gebleken? De hele wereldbevolking is dommer dan ik. Nee, echt waar. Afgaand op de gesprekken op chat-boxes op het Internet bestaat de wereldbevolking voor het overgrote deel uit randdebielen, dyslectici, gevaarlijke gekken, nazi's en aanverwanten, kletskousen en veel loslopende hysterica's (m/v).

En nu gaat u me natuurlijk vertellen dat de gebruikers van Internet niet representatief zijn voor de hele wereldbevolking. Nee, dat is absoluut juist: de gebruikers van Internet zijn alleen maar het meest intelligente, meest technisch onderlegde, best opgeleide deel van de wereldbevolking, want de rest heeft geen computer.

Is het hier zo koud of ligt het aan mij?

    • Adriaan Jaeggi