Prijzenslag drukt winst Lufthansa

FRANKFURT, 27 AUG. De prijzenslag die vooral Europese concurrenten hebben ontketend, heeft de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa in de eerste helft van dit jaar een aanzienlijke winstdaling bezorgd. De winst voor belastingen kwam uit op 119 miljoen mark vergeleken met 189 miljoen mark in dezelfde periode vorig jaar. Het resultaat valt nog mee, want in juli raamde de maatschappij de halfjaarwinst nog op 100 miljoen mark. De omzet nam met 6,6 procent toe tot 9,8 miljard mark.

De winst over het hele jaar zal in de orde van grootte van vorig jaar komen te liggen, zo stelde Lufthansa in een uitgegeven verklaring. Om dat te bereiken zal de maatschappij drastisch moeten bezuinigen. In de tweede helft van dit jaar moeten de kosten met 190 miljoen mark omlaag.

Hiervoor zal het bedrijf het personeelsbestand inkrimpen. Bovendien verdwijnen vijf lijndiensten van het vluchtschema. Deze kostenvermindering, die 3 procent bedraagt, is onderdeel van een programma dat de komende vijf jaar de kosten met 20 procent dient terug te brengen.

Het aantal passagiers nam in het eerste halfjaar toe met 0,4 procent tot 19,7 miljoen. De brand op het vliegveld van Düsseldorf kostte Lufthansa 120.000 reizigers.

Aan vracht en post vervoerde de onderneming met 808.600 ton 2,8 procent meer. Omdat Lufthansa op een veel grotere groei had gerekend, lag de capaciteit 4,2 procent boven het niveau van de eerste helft van vorig jaar. De bezettingsgraad van de toestellen ging met 1,6 procent achteruit tot 68,3 procent.