Paar uit Nederland ontvoerd in Costa Rica

SAN JOSÉ, 27 AUG. In Costa Rica is een Nederlands paar ontvoerd. De kidnappers vragen een losgeld van anderhalf miljoen dollar, zo is in San José meegedeeld. De Nederlanders, de 50-jarige Huite Zijlstra en zijn evenoude vriendin Jitty Croes, beheren een plantage van teakbomen in het noorden van Costa Rica. De ontvoering vond zaterdagavond laat of zondagochtend vroeg plaats.

Het paar is volgens de Nederlandse ambassade in Costa Rica in dienst van het Nederlandse teakhoutbedrijf Flor y Fauna. De auto van de twee is onbeheerd aangetroffen in het gehucht Altamira in het kanton San Carlos.

De bewaking aan de grens met Nicaragua is verscherpt, om te voorkomen dat de ontvoerders het land ontvluchten. Volgens een zegsman van de Nederlandse ambassade zijn begin dit jaar in hetzelfde gebied een Duitser en een Zwitser ontvoerd. De ontvoerders eisten onder andere een verlaging van de benzineprijs in Costa Rica. De Europeanen kwamen na maanden vrij na betaling van een losgeld. Andere eisen werden niet ingewilligd.

De directeur van Flor y Fauna, de Friese zakenman R. Huizinga, heeft geen enkel idee wie er achter de ontvoering zitten. Hij is ervan overtuigd dat het de ontvoerders alleen om geld te doen is. Ze hebben geen andere eisen gesteld. Huizinga: “Wij zullen al het mogeljke doen om het paar snel vrij te krijgen. Als dat betekent dat we moeten betalen, betalen we. Want ze zijn erg belangrijk voor ons en van onschatbare waarde. Maar geen anderhalf miljoen dollar. Rijk zijn we echt niet. Ons geld zit in de bomen en de grond. In betrekkelijk korte tijd zijn we een groot bedrijf geworden, waar 300 mensen werken. Blijkbaar denken die ontvoerders dat er wat te halen valt.”