Opties BolsWessanen; Verdachten voorkennis ontkennen

ROTTERDAM, 27 AUG. De twee verdachten die gisterochtend zijn aangehouden in de beursfraude-zaak rond BolsWessanen ontkennen op de beurs te hebben gehandeld met voorkennis. Een van de verdachten, een man uit Haarlem, heeft wel toegegeven dat hij in 1995 opties van het fonds heeft gekocht waarmee hij flink winst maakte.

Daarbij gaat het volgens zijn advocaat mr. C. Raaijmakers om 165 zogenaamde 'putopties' die de man op 3 juli 1995 op de optiebeurs kocht om te “speculeren ” op een daling van de koers van BolsWessanen. De volgende dag maakte het bedrijf een 20 procent lagere winstprognose bekend waarop de koers van het aandeel kelderde. Bezitters van puts profiteerden daarvan. Volgens Raaijmakers ontkent zijn cliënt dat hij beschikte over geheime informatie uit het bedrijf, hetgeen zou betekenen dat hij misbruik maakte van voorkennis. “Hij zegt zich enkel te hebben gebaseerd op informatie die hij verkreeg via beeldschermen en andere gegevens waar iedereen gebruik van kan maken”, aldus Raaijmakers. Volgens de advocaat heeft zijn cliënt geen relatie met BolsWessanen. “Hij heeft gewoon een transactie gedaan die goed is afgelopen, hij heeft gescored.” Justitie wil de identiteit van de verdachten niet prijsgeven.

Bij de andere verdachte gaat het om een vrouw, eveneens uit de omgeving van Haarlem, die volgens haar advocaat mr S. Rosemeijer een “zakenlijke relatie” met de andere verdachte had. “Ik heb haar gisteravond pas voor het eerst gesproken, en ik moet zelf ook van alles uitzoeken,” aldus Rosemeijer. Volgens justitie gaat het om optietransacties in de eerste helft van 1994 en de eerste helft van 1995.

De man uit Haarlem handelde vaker op de optiebeurs maar bevond zich op de bewuste derde juli in het gezelschap van anderen die ook puts kochten, zegt Raaijmakers. In totaal werden er die dag 3600 van dergelijke opties verhandeld, veel meer dan gebruikelijk.

De zaak rond BolsWessanen kwam aan het rollen toen de optiebeurs in september 1995 aangifte deed van een vermoeden van misbruik van voorkennis. Intussen liepen er volgens ingewijden op het Damrak tevens meerdere onderzoeken naar handel in BolsWessanen door de effectenbeurs. Dat onderzoek werd echter ernstig bemoeilijkt door de houding van de ABN Amro die weigerde beurstoezichthouder STE inzicht te verschaffen over geldrekeningen van cliënten waarvan vermoed werd dat ze beursfraude pleegden. De STE kon zo niet achterhalen of ingewijden bij BolsWessanen wellicht via stromannen op de beurs handelden.

    • Jaco Alberts