Meeste passagiers vrij; Vliegtuig uit Soedan gekaapt

STANSTED, 27 AUG. Zes of zeven gewapende mannen hebben vannacht een Soedanees passagiersvliegtuig met 199 mensen aan boord gekaapt op een vlucht naar Jordanië en gedwongen naar Groot-Brittannië te vliegen.

De mannen, die hebben gezegd politiek asiel te zoeken, lieten op de luchthaven Stansted bij Londen na enkele uren onderhandelen 160 passagiers vrij. De resterende 26 passagiers en 13 bemanningsleden werden vooralsnog gedwongen aan boord te blijven. Sommige van de kapers zouden worden vergezeld door familieleden. Stansted is een kleine luchthaven in open veld, en wordt daarom door de Britse autoriteiten graag voor de afhandeling van kapingen gebruikt.

Een Britse politiewoordvoerder meldde aanvankelijk dat de kapers Iraakse staatsburgers waren, maar kwam daar later van terug. Volgens de jongste verklaring zijn ze “afkomstig uit het Midden-Oosten”, waarbij Irak “niet wordt uitgesloten”. De kapers hebben een ontmoeting geëist met een vertegenwoordiger van de Iraakse Gemeenschap Associatie in Londen. Volgens een Iraakse oppositiepoliticus in Engeland is deze associatie een niet-politieke sociale groep die Iraakse vluchtelingen bijstaat.

De Airbus A310 van Sudan Airways werd kort na het opstijgen van het vliegveld van Khartoum met bestemming Amman gekaapt. Het toestel maakte een tussenlanding in Cyprus, waar de kapers meedeelden in Engeland asiel te zoeken en daar ook alle gijzelaars - in overgrote meerderheid Soedanezen, maar ook 23 Irakezen, 14 Jordaniërs en enkele Palestijnen, Syriërs en Saoediërs - te zullen vrijlaten. Pogingen van de Cyprische autoriteiten de kapers ertoe te bewegen de passagiers vrij te laten in ruil voor brandstof, mislukten. De kapers dreigden in antwoord daarop het toestel op te blazen.

De moslim-fundamentalistische regering in Soedan heeft sinds haar machtsgreep in 1989 een gevarieerde reeks vijanden gemaakt. Zij voert een slepende oorlog tegen christelijk/animistische opstandelingen in het zuiden van het land . Daarnaast heeft zij bijna alle traditionele politieke partijen in het noorden van zich vervreemd. Het regime heeft door steun aan regionale extremisten eveneens bijna alle landen in de omgeving tegen zich ingenomen.

Irak is een van de weinige landen waarmee het goede banden onderhoudt. Een Iraakse balling in Londen wees erop dat Irakezen in Soedan geen andere optie hebben dan een kaping als ze willen overlopen. “Als ze hadden gezegd dat ze wilden overlopen, zouden de Soedanezen hen regelrecht naar Irak hebben teruggestuurd als gebaar van vriendschap. En we weten allemaal wat Saddam Hussein dan met hen zou doen.” (Reuter, AP, AFP)