Manipulaties in Bosnië: Wellicht uitstel lokale verkiezingen

SARAJEVO, 27 AUG. De Europese Veiligheidsorganisatie OVSE neemt vandaag een beslissing over de vraag of de Bosnische gemeenteraadsverkiezingen moeten worden uitgesteld met het oog op de vele onregelmatigheden die zijn geconstateerd, vooral bij de registratie van kiezers.

Aanvankelijk ging men er in Sarajevo van uit dat alleen uitstel werd overwogen van de verkiezingen in een twaalftal gemeenten waar de ernstigste schendingen van de registratieregels zijn geconstateerd. Maar gisteren werd gezegd dat als er sprake is van uitstel, dan de lokale verkiezingen in heel Bosnië zouden worden uitgesteld tot de lente van volgend jaar.

Op 14 september worden verschillende verkiezingen georganiseerd. De burgers moeten hun stem uitbrengen voor gemeenteraden, provinciale (kantonale) raden, de parlementen van de twee territoriale eenheden (de moslim-Kroatische federatie en de Servische Republiek), het Bosnische parlement en het uit drie personen bestaande staatspresidium. In de Servische Republiek wordt ook nog een president gekozen.

Vanmiddag besluit de OVSE of ze de gemeenteraadsverkiezingen uitstelt met het argument dat de geconstateerde manipulatie van kiezers zo ernstig is dat de uitslag kan worden beïnvloed. Op veel plaatsen blijken vluchtelingen onder druk te worden gezet om hun stem uit te brengen in een gemeente die de plaatselijk dominerende partij goed uitkomt. Op zulke plaatsen blijken aldus veel kiezers te zijn geregistreerd die niet in de betreffende gemeente wonen en er nooit hebben gewoond. Doel van die manipulatie is de greep van die partijen op 'strategische' gemeenten te vergroten; het effect is de bestendiging en legalisering van de 'etnische zuivering' en de territoriale veroveringen van de afgelopen jaren. Aan die praktijken maken zowel de belangrijkste partij van de Serviërs als de belangrijkste partijen van de moslims en de Kroaten zich schuldig. Berucht in dit verband zijn de manipulaties in steden als Brcko, Srebrenica en Zvornik, in de Servische Republiek in Bosnië, en in Tuzla en Sarajevo in de moslim-Kroatische federatie. In totaal zijn in de Servische Republiek zes en in de federatie vijf gemeenten geïdentificeerd waar in hoge mate wordt gemanipuleerd.

Gisteren meldde het blad Dnevi Avaz, dat goede contacten heeft bij de belangrijkste partij van de moslims, de Partij van Democratische Actie (SDA), dat in principe al is besloten de gemeenteraadsverkiezingen uit te stellen, maar dat de leider van de Bosnië-missie van de OVSE, Robert Frowick, vandaag nog met de leden van de Provisionele Verkiezingscommissie wil praten alvorens een definitieve beslissing te nemen. Die beslissing wordt vrijwel zeker vanmiddag bekendgemaakt.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hervé de Charette, zei gisteren dat uitstel van de gemeenteraadsverkiezingen “een fiasco” voor het vredesproces zou zijn. (Reuter)