Maastricht in duisternis door stroomstoring

MAASTRICHT, 27 AUG. De binnenstad van Maastricht heeft zich vannacht moeten behelpen met het licht van kaarsen. Door een kortsluiting in een schakelstation aan de Batterijstraat viel gisteravond rond half zeven de stroom uit in het grootste deel van het centrum.

Vanmorgen rond half negen was de storing verholpen, maar toen pas bleek dat op diverse plaatsen telefooncentrales en computersystemen ontregeld waren. Vooral de gemeentelijke diensten ondervonden daarvan veel hinder. Bij de dienst Sociale Zaken konden vanmorgen geen cliënten worden geholpen.

Toen duidelijk werd dat de storing lang zou gaan duren is een beperkte rampenstaf opgeroepen, bestaande uit de burgemeester en functionarissen van brandweer, politie en de GGD. Die besloot zoveel mogelijk agenten de straat op te sturen om plunderingen en inbraken te voorkomen. Een woordvoerder zei vanmorgen dat de politie nog nooit zo'n rustige nacht heeft meegemaakt. “Er is helemaal niets gebeurd, het was eigenlijk alleen maar gezellig omdat veel mensen het leuk vonden om bij kaarslicht op de terrasjes te zitten. Alleen gingen er vanmorgen veel stille alarms af omdat de batterijen, waarop de installaties overschakelen als de stroom uitvalt, leeg raakten. Dan gaat het signaal automatisch over.”

De schade valt volgens wethouder dr. W. Kuiper, die verantwoordelijk is voor de nutsvoorzieningen, erg mee omdat de storing juist na de sluiting van de winkels begon en vlak voor de opening weer verholpen was. Bovendien zijn op maandagavond veel cafés en restaurants gesloten.

De stroomleverancier, de NV Nutsbedrijven Maastricht, gaat ervan uit dat de kortsluiting is veroorzaakt door monteurs van de firma Holec, die in het schakelstation bezig waren de installatie te controleren. “Als blijkt dat daar een verwijtbare oorzaak ligt, zullen wij de schade op die firma verhalen”, zegt directiesecretaris mr. H. van Erp.

Het nutsbedrijf heeft een speciaal telefoonnummer opgengesteld waar ondernemers hun schade kunnen melden. Na een recente uitspraak van het Haagse gerechtshof hebben de meeste stroomleveranciers hun leveringsvoorwaarden zodanig gewijzigd dat de aansprakelijkheid voor schade door stroomstoringen niet langer zonder meer wordt uitgesloten.

Particulieren en kleinere ondernemers, die niet op een adere manier zijn verzekerd, kunnen hun schade voortaan verhalen op de leveranciers, die daarvoor een schadeverzekering hebben afgesloten.