Koersen stijgen verrassend over een breed front

AMSTERDAM, 27 AUG. Koopjesjagers die vooral geïnteresseerd waren in kwaliteitsfondsen hebben vanochtend de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs over een breed front omhoog gestuwd. De beursbarometer AEX steeg na het middaguur 3,71 punten naar 559,00 punten.

AMSTERDAM Het Damrak bezorgde de beleggers vanochtend een complete verrassing. Tot grote verbazing van de handelaren stegen de koersen vrij fors, waarbij vooral de kwaliteitsfondsen in trek waren. Ook de optiebeurs opereerde aan de koperskant om posities af te dekken.

Positief punt was de stabilisatie op de obligatievloer. Voor het eerst sinds dagen daalde de kapitaalmarktrente. De omzetten bleven echter laag. Nutricia was opnieuw vrij populair. De hogere halfjaarcijfers die eind vorige week werden gepresenteerd en het succes bij de overgenomen Duitse dochter Milupa zorgden nog steeds voor extra vraag. Nutricia klom fors op 221,50, een plus van 7,40 gulden. Daarmee was het de koploper onder de hoofdfondsen. Volgens sommigen zou de chocomelproducent nog wel door kunnen stomen naar de 280 gulden.

Ook Gist-Brocades lag goed in de markt met een plus van 1,40 gulden op 57,20. BolsWessanen, niet de grootste favoriet op Beursplein 5, steeg zeer sterk tot 28,80, een winst van zeven dubbeltjes. Afgelopen maandag deden aankopen van d ekoers van het fonds al sterk omhoog gaan. Aandeelhouders anticipeerden op de morgen te publiceren halfjaarcijfers. De verwachting is dat er dit keer geen tegenvallers opduiken.

Wolters Kluwer was vast gestemd op deze vriendelijke markt. De uitgever klom drie gulden op 210. Collega Elsevier werkte het ex-dividend van twintig cent volledig weg op 26,50, per saldo onveranderd. VNU die vandaag met de cijfers zal komen, liet een dubbeltje liggen op 28,60. De winst voor belasting zal stijgen van 126 miljoen naar ongeveer 137 miljoen, zo luidt de verwachting.

De betere verwachting en het hogere bedrijfsresultaat bij aannemer HBG zorgde voor een stimulans van de koers op 315, een winst van negen gulden. De iets hogere halfjaarwinst bij Heidemij werd niet gewaardeerd. De koers zakte fors omlaag tot 17,10, een verlies van vier dubbeltjes.

De koers van de dollar is vanochtend op de Europese wisselmarkten verder omlaag gegaan. De Amerikaanse munteenheid noteerde kort na het begin van de handel 1,6535 gulden vergeleken met 1,6560 gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is de week slecht begonnen. De Dow Jones-index daalde met 28,84 punten tot 5693,90. De aandelenkoersen lieten zich leiden door de obligaties, die een stuk lager waren. De obligatiekoersen zakten dusdanig, dat het rendement ervan bijna op 7 procent kwam, een niveau waarop veel grote beleggers bereid zijn hun aandelen om te wisselen in obligaties. In de telecomhoek was het druk. De fusie tussen WorldCom en MFS ter waarde van veertien miljard dollar zorgde voor de levendigheid.

TOKIO De handel op de effectenbeurs van Tokio stelde vandaag niet veel voor. Beleggers hielden zich afzijdig in afwachting van het kwartaalrapport dat de centrale bank van Japan morgen publiceert. Daarin staan de jongste verwachtingen van het Japanse bedrijfsleven. Er werden niet meer dan 202 miljoen aandelen verhandeld. De Nikkei-index sloot 26,53 punten hoger op 20.910,27.