'Justitie België los van maatschappij'

BRUSSEL, 27 AUG. Justitie in België heeft de maatschappelijke ontwikkelingen te weinig gevolgd, waardoor het contact met de maatschappij is verbroken. Maar dit is niet een typisch Belgisch fenomeen. “De problemen zijn in alle Europese landen even groot. Het verhaal dat onze justitie een onderontwikkeld systeempje zou zijn en dat het elders veel beter is, is larie.”

Dat zegt de Belgische minister van Justitie, Stefaan de Clerck, in een interview met NRC Handelsblad naar aanleiding van de geruchtmakende zaak rond kinderontvoerder Marc Dutroux. De Clerck wil de Belgische justitie in beweging brengen en hoopt dat deze affaire een versnelling kan betekenen. “Deze crisis is ook een uitdaging.” De minister laat uitzoeken of politiefunctionarissen, magistraten en politici betrokken zijn bij de zaak. “Als zich fouten voordoen bij justitie, ben ik verantwoordelijk voor de oplossingen.”

De Clerck waarschuwt ervoor justitie alle schuld te geven van de waarheden die aan het licht komen, “ook waarheden die afschuwelijk zijn”. Het gaat om een maatschappelijk probleem, zegt hij, “dat het resultaat is van een economische, sociale, pedagogische, ethische en religieuze ontwikkeling. Dat kun je niet reduceren tot: het ministerie van Justitie doet zijn werk niet.”

De Clerck noemt het merkwaardig dat een aantal problemen zich vooral voordoet in de streek rond Charleroi. “Ik denk dat onderzocht moet worden of het meer is dan toeval.”

In de zaak rond Dutroux is gisteren een tiende verdachte aangehouden, een 24-jarige schroothandelaar die wordt verdacht van autodiefstal. De man werd vorig jaar ontvoerd en enige tijd opgesloten door de bende van Dutroux, nadat hij een vrachtwagen zou hebben gestolen.

De Belgische premier Dehaene, die gisteren terug kwam van vakantie, heeft verklaard dat hij De Clercks initiatieven steunt voor het achterhalen en eventueel bestraffen van fouten in het onderzoek naar de verdwenen meisjes.

Vrijdag vergadert de ministerraad over maatregelen tegen georganiseerde misdaad. De Clerck zal een voorstel indienen voor strengere voorwaarden in de wet-Lejeune over vervroegde invrijheidstelling. Marc Dutroux kwam na een veroordeling in 1993 vervroegd vrij.

    • Birgit Donker