Jonk terug in selectie Oranje

ROTTERDAM, 27 AUG. Wim Jonk keert terug in het Nederlands elftal. Bondscoach Guus Hiddink heeft de PSV'er geselecteerd voor de oefenwedstrijd die Oranje zaterdag in Amsterdam tegen Brazilië speelt. Edgar Davids (AC Milan), die tijdens het Europees Kampioenschap in Engeland wegens kritiek op de bondscoach naar huis werd gestuurd, is gepasseerd.

Davids kreeg grote ruzie met de bondscoach, omdat hij voor de wedstrijd tegen Zwitserland niet werd opgesteld. Na een gesprek met Hiddink keerde hij voortijdig terug naar Nederland.

Hiddink vond het nog te vroeg om Davids in de selectie op te nemen. In een vraaggesprek met De Telegraaf zegt de bondscoach vanochtend dat hem slechts signalen hebben bereikt dat Davids zich weer graag beschikbaar wil stellen. “Om hem nu al te selecteren zag ik alleen niet zitten. Daarvoor zullen bepaalde zaken door hem persoonlijk toch duidelijker aangegeven moeten worden. Dat kan alleen in een rechtstreeks gesprek tussen hem en mij”, aldus Hiddink, die bekent dat hij in het zoeken naar contact met Davids niet verder is gekomen dan diens antwoordapparaat. Vrijdag zal Hiddink nadere uitleg geven over de zaak-Davids.

Jonk speelde vorig jaar tegen Wit-Rusland zijn laatste interland. Na de dramatische 1-0 in Minsk werd hij aangewezen als zondebok. “Daar is nu een streep onder gezet. De teleurstelling is verwerkt. We kunnen beter naar de positieve dingen voor de komende tijd kijken.” Jonk is blij. “Ik heb nooit willen geloven dat het voorbij was met m'n interlandloopbaan. Ik wist dat het moment zou komen. Het is er nu. Ik zie het toch weer als een vorm van erkenning.” De Volendammer speelde 28 interlands, waarin hij acht keer scoorde.

Hiddink overweegt te gaan spelen met drie in plaats van twee spitsen. Zoals dat in zekere zin al gebeurde op de Europese titelstrijd, in de - na strafschoppen - verloren kwartfinale tegen Frankrijk.

Hiddink houdt in grote lijnen vast aan de groep van het EK. De afvallers kwamen vanzelf, aangezien Mulder, Kluivert, Bogarde en Hoekstra geblesseerd zijn, er geen derde doelman (Hesp) nodig is en Blind bedankte. Naast Jonk zorgde één nieuweling voor aanvulling, Jean-Paul van Gastel van Feyenoord.