Jeltsin ontwijkt Lebed opnieuw

MOSKOU, 27 AUG. De Russische president, Boris Jeltsin, is gisteren met vakantie vertrokken voordat zijn veiligheidsadviseur Aleksandr Lebed hem heeft kunnen raadplegen over een vredesregeling voor Tsjetsjenië. In Tsjetsjenië wordt gepraat over de invulling van het sinds vrijdag geldende bestand. Sommige Russische officieren toonden zich gefrustreerd over wat zij zien als een 'capitulatie'.

Jeltsin vertrok gisteren naar een vakantieoord op 90 kilometer van Moskou. Hij zal elke dag rapport krijgen, zo zei zijn woordvoerder, en “nu en dan” functionarissen ontvangen. Hoe lang hij wegblijft is niet bekend, maar volgens de woordvoerder is hij “zijn vakantie nog maar net begonnen. We moeten Boris Nikolajevitsj de tijd geven uit te rusten.”

De president vertrok juist op de dag dat Lebed, zijn gezant in Tsjetsjenië, hem wilde spreken over beëindiging van de oorlog en zijn daartoe ontworpen plannen. Lebed wil weten hoever hij precies kan gaan in zijn onderhandelingen over de toekomstige status van Tsjetsjenië, de inzet van de 20 maanden durende strijd.

Juridische deskundigen buigen zich ondertussen over de teksten die Lebed heeft opgesteld. In de Russische grondwet wordt Tsjetsjenië genoemd als 'subject' van de Russische Federatie en afscheiding van subjecten staat de grondwet niet toe. Een liberale oud-medewerker van Jeltsin, Sergej Filatov, trok gisteravond op de televisie de aandacht met de opmerking: “Als de grondwet moet worden gewijzigd, dan moet dat maar”.

Niet bekend

Waarnemers sluiten niet uit dat president Jeltsin zijn gezant ontwijkt omdat hij zich wil distantiëren van een mogelijk impopulaire vredesregeling. Een tweede theorie is dat Lebed geen politiek succes wordt gegund. Maar het is ook mogelijk dat Jeltsin zich te moe of te ziek voelt om intensief te beraadslagen. Alleen dat laatste wordt expliciet door het Kremlin tegengesproken.

“De president heeft het binnen- en buitenlandse beleid onder controle”, zei Jeltsins woordvoerder gisteren.