'Gebaar Eritrea naar Jemen in grensgeschil'

SANA'A, 27 AUG. Eritrea zal zijn troepen binnen twee of drie dagen terugtrekken van het eiland Kleiner Hanish in de Rode Zee, in een poging de angel te halen uit het grensgeschil met Jemen over drie eilanden die tussen de twee landen in liggen. Dat hebben de Verenigde Naties, die tussen de twee partijen bemiddelen, vandaag bekendgemaakt. Eritrea zelf bewaart het stilzwijgen. Terugtrekking van Eritrea van het eiland is een voorwaarde voor internationale arbitrage om het conflict op te lossen.

Het geschil ontstond in december, toen Eritrea het grootste van de drie eilanden, Groter Hanish, na korte strijd bezette. Op 10 augustus bezette Eritrea het tweede eiland, Kleiner Hanish.

De president van Jemen, Ali Abdullah Saleh, en de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, Galeb Ali Jamil, dreigden gisteren dat Jemen geweld zou gebruiken als de Eritreërs hun troepen niet zouden terugtrekken van Kleiner Hanish. “Er is een grens aan ons geduld”, aldus Jamil. “Onder artikel 51 van het Handvest van de Verenigde Naties hebben wij het recht alle middelen te gebruiken om onszelf en ons land te verdedigen.”

In een brief aan de VN die vorige week werd verstuurd maar pas maandag boven tafel kwam, beschuldigt Eritrea het Jemenitische leger ervan op 19 augustus vanuit boten te hebben gevuurd op Eritrese troepen. De Veiligheidsraad van de VN buigt zich morgen of donderdag opnieuw over het eigendomsgeschil. (AP, Reuter)