Door nieuwe wetgeving; Grote fusie in Amerikaanse telecom

NEW YORK, 27 AUG. Worldcom, de op drie na grootste Amerikaanse telecommaatschappij voor lange-afstandcommunicatie, gaat fuseren met MFS Communications, gespecialiseerd in professionele telefoonsystemen. Met de fusie, die geschiedt via een aandelenruil, is 14,4 miljard dollar gemoeid

Het nieuwe concern krijgt de naam MFS Worldcom en zal lokale enlange-afstandtelecomdiensten en Internet-aansluitingen aanbieden. De prijs voor elk aandeel MFS komt neer op 55,38 dollar, 59 procent meer dan de slotkoers van afgelopen vrijdag.

Doel van de fusie is, volgens James Crowe, topman van MFS, een snelle expansie op de zakelijke telefoonmarkt in Europa. Door de samenwerking komt kapitaal vrij om nieuwe optische-glasvezelkabelnetwerken aan te leggen in buitenlandse steden. In de komende vijf jaar wil het nieuwe bedrijf een eigen netwerk aanleggen in 45 financiële centra in de hele wereld.

Het samengaan van Worldcom en MFS is de derde grote telecom-fusie dit jaar in de Verenigde Staten. De fusiegolf is een direct gevolg van de deregulering van de Amerikaanse telecommunicatiemarkt die begin februari van dit jaar werd doorgevoerd. Tot de grootste fusies tot nu toe horen die van Bell Atlantic en Nynex voor 23 miljard dollar en die van SBC Communications en Pacific Telesis voor 17 miljard dollar. MFS nam begin dit jaar de Internet-provider UUNet over voor twee miljard dollar.

James Q. Crowe van MFS en Bernard J. Ebbers, president van Worldcom, zullen samen aan het hoofd komen te staan van het nieuwe concern. MFS Worldcom zal zich vooral op zakelijke klanten richten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de snel groeiende zogeheten Baby Bells, telecommunicatiebedrijven die zich richten op korte- en lange-afstandverbindingen voor particulieren.

Worldcom en MFS Communications hopen de bundeling over uiterlijk vier maanden te hebben afgerond. MFS Worldcom zal een omzet hebben van 5,4 miljard dollar per jaar. Gezamenlijk hebben de twee bedrijven ruim 11.000 mensen in dienst. Beide bedrijven tellen ongeveer 500.000 klanten in Noord-Amerika, Europa en Azië.

MFS is sterk in het aanleggen van glasvezelnetten rond grote steden. De onderneming is ook actief in Nederland en gevestigd in Amsterdam. In juli kreeg MFS van het ministerie van Verkeer en Waterstaat als eerste in Nederland een vergunning 'nieuwe stijl' voor de aanleg van een eigen infrastructuur voor telecomdiensten. Met de gemeente Amsterdam is de onderneming in gesprek over de aanleg van een glasvezelnet. WorldCom zit ook in Nederland, eveneens in Amsterdam. (AFP, ANP)