Cuba veroordeelt Amerikaan Vesco wegens fraude

HAVANNA, 27 AUG. Een Cubaanse rechtbank heeft de Amerikaanse zakenman Robert Vesco tot dertien jaar cel veroordeeld wegens illegale economische activiteiten en fraude. Hij heeft een wondermedicijn tegen onder meer kanker en aids beloofd zonder dit waar te kunnen maken.

De Cubaanse justitie had drie weken nodig om tot een uitspraak te komen in de spraakmakende zaak tegen de zestigjarige financier, die zich in 1982 in het communistische Cuba vestigde om uit handen van de Amerikaanse justitie te blijven. Robert Vesco was in 1973 uit de Verenigde Staten naar Midden-Amerika gevlucht na beschuldigingen van miljoenenzwendel en drugshandel.

De Cubaanse autoriteiten lieten hem ruim een jaar geleden arresteren in verband met zijn illegale pogingen een fabriek op te zetten voor het vermeende plantaardige geneesmiddel TX.

Volgens justitie zijn daarbij ook buitenlandse investeerders om de tuin geleid. De zakenman zou verklaard hebben namens de Cubaanse staat te handelen, waardoor hij de reputatie van de farmaceutische industrie op Cuba schaadde.

Vesco deed het voorkomen alsof het medicijn al werd geproduceerd, hoewel TX nog in de experimenteerfase steekt. (Reuter/AP/KRF)