Corruptiezaak bij Noorse Statoil

STAVANGER, 27 AUG. Twee van corruptie verdachte Britten blijven nog twee weken in Noorwegen vastzitten, zo heeft een functionaris van de rechtbank in de havenstad Stavanger meegedeeld. De autoriteiten verdenken het duo van corruptie bij de Noorse staatoliemaatschappij Statoil.

Een van de verdachten, de directeur van het adviesbureau Idavoll, zou over een periode van zes jaar 750.000 kroon (195.000) aan steekpenningen hebben betaald in ruil voor contracten voor pijpleidingen in de Noordzee. Sinds 1988 heeft het kantoor opdrachten ter waarde van in totaal 79 miljoen kroon (20,4 miljoen) orders ontvangen, aldus Statoil. De verdachte bij Statoil is afdelingschef.

Voorlopig houdt justitie de arrestanten, wier namen niet zijn bekendgemaakt, elk apart in een cel. Ook krijgen ze tijdens de duur van het onderzoek geen post of bezoek. (Reuter)