Amerika zet diplomate OVSE opzij

DEN HAAG, 27 AUG. De Nederlandse voorlichter van de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE in Sarajevo, Joanna van Vliet, is gisteren op verzoek van de Amerikanen vervangen door een Amerikaanse diplomate.

Van Vliet zou in haar woordvoering ook negatieve ontwikkelingen over de verkiezingen in Bosnië hebben laten doorklinken terwijl haar baas, de Amerikaan Robert Frowick, meer nadruk wil op de positieve ontwikkelingen in Bosnië bij de voorbereidingen van de verkiezingen op 14 september.

Dat zeggen bronnen binnen de OVSE-missie in Sarajevo. Van Vliet is de twaalfde medewerker die door de Amerikaan Frowick is vervangen. Washington wil kost wat kost dat het vredsproces een succes wordt, hetgeen voor president Clinton van groot belang is bij de verkiezingen in de VS zelf.

Buitenlandse zaken erkende vanochtend het recht van de leider van de OVSE-missie in Bosnië Frowick om personeel te vervangen. Nederland heeft volgens de woordvoerder van Buitenlandse Zaken navraag laten doen wat precies de redenen zijn voor de vervanging van Van Vliet. Volgens de woordvoerder heeft Nederland geen enkele reden om te twijfelen aan het professionele optreden van mevrouw Van Vliet. De diplomate werd volgens hem “zeer gewaardeerd” door de journalisten die met haar in Bosnië te maken hadden.

Aan Van Vliet is een andere baan aangeboden in de CVSE-missie maar die heeft zij geweigerd omdat zij op 1 oktober toch zou vertrekken. Zij keert terug op haar oude post bij de Nederlandse missie bij de OVSE in Wenen. Op een vraag of ook de positie van Ed van Thijn, de Nederlandse leider van de OVSE-waarnemers missie in gevaar is omdat ook hij zich wel eens kritisch uitlaat over de aanloop naar de verkiezingen in Bosnië, zei de woordvoerder van BZ dat Van Thijn niet onder het bewind van de Amerikaan Frowick valt.

Nederland zal geen protest aantekenen tegen de vervanging van Van Vliet. Buitenlandse Zaken kiest voor een behoedzame weg omdat het ministerie bovenal 'rust' wil in de aanloop naar de verkiezingen.