Zeilster verslaat zeilers

Lisa Westerhof is veertien jaar oud en zeilt sinds haar zesde in een Optimist. Vorig jaar was zij niet alleen nationaal kampioen in deze klasse, maar ook wereldkampioen bij de meisjes. In deze krant sprak zij toen de wens uit om dit jaar bij het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika “van alle jongens in de wereld te winnen”.

Dat is gelukt. In de Saldanhabaai, voor de kust van Langebaan, wist Westerhof gisteren op de valreep de laatste wedstrijd te winnen. Daarmee behield zij een voorsprong van één punt in de leiding van het overall-klassement. Westerhof bleef 168 deelnemers voor, waarvan de overgrote meerderheid uit jongens bestond. Grootvader “Pake” Jan Westerhof volgde de verrichtingen van zijn kleindochter vanuit Nederland.

Hoe is de wedstrijd verlopen?

“Het is ongelooflijk! Het toernooi ging om vijftien races. Twee daarvan werden afgelast wegens het slechte weer. Maar Lisa vaart juist het best bij ruige omstandigheden: harde wind, hoge golven en hevige regenval. Dus dat was eigenlijk een nadeel. In het begin ging het dan ook minder. Ze stond tiende na de eerste wedstrijd, langzamerhand klom ze op naar de eerste plaats. Het verschil was heel erg klein. De laatste race moest de beslissing brengen. Die won zij met vier seconden voorsprong. Ze heeft het 'm gelapt. Lisa had het van tevoren al aangekondigd, maar het blijft een geweldige prestatie. Hoe is het mogelijk!”

Wat is de verklaring van het succes van Lisa?

“Lisa is heel zelfbewust, heeft een enorm uithoudingsvermogen en is intelligent. Ze traint keihard en doet dat met grote toewijding. Daarnaast verwaarloost ze haar school allerminst, ook daar is ze de beste: ze is met drie tienen overgegaan naar de vierde klas. Vorig jaar kwam ik haar opzoeken bij het nationaal kampioenschap in Sneek. Tussen twee wedstrijden wilde ik haar complimenteren, maar ze zei: 'Nee Pake, ik heb nu geen tijd, ik heb morgen een proefwerk'. Tijdens dit WK heeft Lisa haar hoofd heel koel gehouden.”

Wat zijn Lisa's ambities?

“Volgend jaar moet ze wegens haar leeftijd in een andere klasse gaan varen. Ze wil doorgaan op de ingeslagen weg. De Olympische Spelen van 2000 is haar hoofddoel. Ook daar wil zij winnen en dat zal haar lukken, let maar op. Het spijt mij, maar ik moet nu weg om het huis van haar ouders te versieren. Morgen komt ze namelijk terug.”