Zapman

Nu hebben ze alwéér verloren. Ze denken dat het aan de grasmat ligt, de leegkoop en de blessures. Maar het komt van het driedelig pak. De eerste keer dat ik die achterlijke hesjes op de bank zag zitten, wist ik meteen: die gaan voor de bijl. Wat was er mis aan de afgrijselijke lange regenjassen? Waren die opeens niet afgrijselijk genoeg meer?

Of zou de hoofdsponsor gezegd hebben dat de kleding wat netter moest? En nu hebben ze in de dug-out geen bankzitters meer, maar bankpersoneel. Ik heb gebeden, laat ze alstublieft op hun bek gaan. En ik ben verhoord. Dat zal ze leren, met hun deftige kloffies.

Niet vergeten Koen een kaartje te sturen. In verband met wat er aan zit te komen. Dat nu het moment aangebroken is om te laten zien dat je pal staat. When the going gets tough, the tough get going. Leer dat van je oom. Gewoon je Ajax-beker mee naar school blijven nemen, je Ajax-handschoenen en je Ajax-tas. Vragen ze op het plein voor wie je bent, dan zeg je wat je al een jaar zegt. Het zou makkelijk om fan te zijn van een club waar het altijd goed mee gaat. Het is even een terugslag, meer niet. Straks zitten ze gewoon weer in lange jassen op de bank. Het Ajax-behang op je kamer laten hangen. Je zult zien, nog voor de winterstop spelen ze de sterren van de hemel. En leer dit uit je hoofd, om de eerstvolgende maanden door te komen.

Wanneer het tegen zit, en alles loopt in het honderd.

Wanneer niets wil lukken, je voelt je bedonderd.

Hoe meer je probeert er nog iets van te maken

hoe moeilijker het wordt, om de bal goed te raken.

Je denkt bij jezelf: het groeit boven mijn kop.

Laat je dan niet kennen, geef nog niets op.

Doe of je ze niet kunt horen wanneer ze gaan zeuren:

Hoe moet het nu verder? Wat gaat er gebeuren?

Vergeet het scorebord en het heilige moeten

Kijk naar de grond, kijk naar je voeten

En je zegt bij jezelf: Al wordt het een flop

Ik ga gewoon door, Ik geef mooi niet op.

Pas als het echt niet meer gaat en alles schreeuwt: Stop!

Neem je wat gas terug, je gaat even zitten

Maar je geeft nog niet op.

Want met elk verlies, komt het winnen dichterbij.

En ook andersom, onthou dat van mij.

    • Hans Aarsman