VW slachtoffer van bedrijfsspionage

ROTTERDAM, 26 AUG. Europa's grootste autofabrikant Volkswagen is het slachtoffer geworden van een spectaculair geval van bedrijfsspionage en heeft daarvan het afgelopen weekeinde aangifte gedaan. Maandenlang zijn er, volgens Volkswagen, tijdens proefritten op de testbaan van Wolfsburg met een verstopte camera opnamen gemaakt van nieuwe modellen.

Die camera, voorzien van infrarood apparatuur bleek verstopt halverwege een heuvel langs het parcours. Zodra een auto passeerde werd er automatisch een foto gemaakt.

Volgens Volkswagen zijn die opnamen vervolgens bij pers en concurrentie beland.Al geruime tijd verschijnen er tot ergernis van de Duitse automaker in enkele vakbladen afbeeldingen van Volkswagen-prototypen. De schade wordt door het bedrijf becijferd op vele tientallen miljoenen mark. De ontwikkeling van een nieuwe auto kost ruim 100 miljoen mark. “Steeds weer dook ons ontwerp elders op”, aldus Volkswagenzegsman H. Blechinger. Waar dit soort bedrijfsspionage tot nu toe voornamelijk wordt bedreven door 'paparazzi' die modellen proberen te fotograferen, spreekt de woordvoerder nu over een 'nieuwe vorm van spionage, nog niet eerder vertoond.'

Naar verluidt zijn er onder meer foto's gemaakt van een kleine en zeer goedkope auto, van de Golf-versie die volgend jaar op de markt wordt gebracht en van de nieuwe Passat die deze week ten doop wordt gehouden. Verder zou er nog een vierde model op stapel staan waarover Volkswagen niets wil zeggen.

De ontdekking van de ingegraven camera heeft er inmiddels toe geleid dat de veiligheidsmaatregelen rond de Wolfsburgse testbaan drastisch zijn verscherpt. Als chef van de veiligheidsafdeling heeft Volkswagen de bekende rechercheur Pieter Langendörfer uit Hamburg aangetrokken.