Von Wolkenstein

Knightly Passions: The Songs of Oswald von Wolkenstein. New London Consort o.lv. Philip Pickett (L'Oiseau-Lyre, 444 173-2)

Enkele jaren geleden bracht Sequentia liederen uit van Oswald von Wolkenstein (ca.1377-1445). Nu komt New London Consort van Philip Pickett met werk van deze Duitse minnezanger. Slechts een lied staat op beide cd's, en dat is 'Durch Barbarei, Arabia'. Bij Sequentia duurt het lied ongeveer vijf en een halve minuut, in de versie van Pickett ruim negen minuten. Het lied klinkt in de twee varianten totaal verschillend. De versie van Sequentia wordt gedragen door de vertellende kracht van zanger Benjamin Bagby, die met veel bravoure de teksten voordraagt en daarbij half improviserend te werk lijkt te gaan.

Pickett is gepolijster, zowel in de ruime keuze van de instrumenten (bij Sequentia overheerst de ruwe draailier) als in de zang. Van de zangers is sopraan Catherine Bott nog het meest rauw. Is daarmee de Wolkenstein van Pickett minder verantwoord? Het is moeilijk te zeggen. De manier waarop zijn werk door Sequentia wordt vertolkt past misschien bij het 15de-eeuwse knipogende portret van Von Wolkenstein dat voorop beide cd's prijkt. Maar de ware middeleeuwse klank is niet meer te achterhalen.

    • Paul Luttikhuis