Vliegtuigbouwer Bombardier kondigt 70-zitter aan

De Canadese vliegtuigbouwer Bombardier hoopt volgende week zijn plannen voor een nieuw toestel met zeventig zitplaatsen bekend te maken. Dat gebeurt tijdens de luchtvaarttentoonstelling in het Britse Farnborough, zo meldde de Financial Times vanmorgen.

De beslissing voor de bouw van een nieuwe 70-zitter volgt na het afhaken van Bombardier als overnamekandidaat voor het failliete Fokker. De onderhandelingen met de overheid hierover liepen eerder dit jaar spaak. De Canadezen eisten een financiële bijdrage van de Nederlandse staat van “enkele miljarden”. Bovendien wilde Bombardier op termijn stoppen met de bouw van de F 70 en de F 100, zo verklaarde minister Wijers (Economische Zaken) na de mislukte onderhandelingen. Wijers noemde de Canadezen “een maatje te klein” voor de overname van Fokker.

Het is niet onwaarschijnlijk dat Bombardier de steun van het Japanse Mitsubishi krijgt voor de (peperdure) ontwikkeling van het nieuwe toestel. Eerder deze maand verschenen in de Japanse pers berichten over de samenwerking tussen beide ondernemingen.